Muslimska brödraskapets inflytande i Sverige – nu svarar de utpekade på kritiken

44 min

Vi jobbar för demokrati, säger Mahmoud Khalfi och Omar Mustafa. De tillbakavisar anklagelserna i en färsk, kontroversiell forskarrapport.

Svenska muslimska organisationer ska enligt rapporten i hemlighet vara på krigsstigen mot demokrati och jämställdhet. I Människor och tro svarar Mahmoud Khalfi, imam vid Stockholms moské, och Omar Mustafa, utvecklingschef vid studieförbundet Ibn Rushd, på anklagelserna. Dessutom ger islamologen Jonas Otterbeck vid Lunds universitet sin bild av Muslimska brödraskapet i Sverige.

Kyrkor i Australien ställs till svars efter omfattande sexuella övergrepp

I Australien pågår just nu en flera veckor lång hearing med kyrkor och andra samfund som gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp på barn. Sveriges Radios Asienkorrespondent Margita Boström har lyssnat på vittnesmål och träffat företrädare för en stödorganisation. Den startade redan 1993 och kontaktas i stort sett dagligen av nya offer.

Hur påverkas afroamerikanska kristna av Donald Trumps styre?

Linda Thomas, afroamerikansk feministteolog från Chicago, har ägnat sin karriär åt att studera förtrycket av afroamerikanska kvinnor. Nu är hon orolig för utvecklingen i sitt hemland. USA går mot en mer polariserad verklighet och svarta amerikaner har skäl att vara rädda, menar hon. Kan teologerna göra något? Människor och tros reporter Matilda Ljungkvist träffade den frispråkiga Trump-motståndaren under ett Sverigebesök.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista