"Saker som inte får plats": Ekots Fernando Arias i New York

3:00 min

Utrikeskrönikan den 23 februari 2017. New York.

Jag kom och tänka på Ahmad häromdagen. Jag träffade Ahmad i ett läger för syriska flyktingar i norra Jordanien i somras. Han har på många sätt försökt ta sig och sin familj därifrån. I snart fyra år har Ahmad bott i lägret tillsammans med sina tre barn och sin fru, men än så länge har de inte fått tillstånd att ta sig till något annat land.

Ahmad och hans familj ville komma till Kanada. De hade hört att det var ett bra land.

Det kan knappast ha undgått någon att nyheterna från USA duggat tätare än vanligt den senaste tiden. När också Sverige hamnade i rampljuset efter presidentens numera välkända uttalanden i Florida i helgen har nästintill varenda tweet och kommentar från presidenten haft ett nyhetsvärde.

Det gör också att andra aspekter och berättelser inte får plats i nyhetsrapporteringen.

Ett sådant exempel är konsekvenserna av Trumps invandrings- och flyktingpolitik. Dels har Trump lovat att deportera fler papperslösa än vad man förut gjort i USA och dels gick han till val på hårdare regler för människor som vill komma till USA.

Ett resultat av den politiken har faktiskt blivit att alltfler människor lämnar USA och söker skydd i grannlandet Kanada. Trenden började redan i fjol, men har blivit mer påtaglig under 2017. Många av de som reser norrut uppger att de är oroliga över utvecklingen i USA.

De senaste två månaderna har hundratals tagit sig över gränsen till illegalt och till fots för att inte hamna i en gränskontroll där de direkt skulle skickas tillbaka till USA. 

Två personer från Ghana, som fått avslag på sin asylansökan i USA, räknade inte med hur kallt det skulle vara när de gick över gränsen. I flera timmar vandrade de i snön i över 15 minusgrader.

En av dem förlorade alla fingrar, den andra mannen förlorade alla fingrar förutom en tumme.

Den 10 februari hittade den kanadensiska polisen 21 asylsökande som korsade gränsen till fots, vissa av dem småbarn.

Oftast är det USA:s södra gräns som brukar förknippas med dödsfall, men efter att antalet människor som beger sig till Kanada nu börjat öka fruktar man att även USA:s norra gräns kommer kräva människors liv.

Om Ahmad, som bor i flyktinglägret i norra Jordanien, skulle ta sig till Kanada så skulle han förmodligen inte behöva ta sig till fots över gränsen.

Däremot är Ahmads historia slående lik berättelserna om de människor som nu tar sig till Kanada från USA. Inte bara för att de strävat efter att komma till samma land.

Men också för att deras historier inte längre får plats i det vi kallar nyheter.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".