Finnjävlarpodden #2: "Låt mig slippa det här oket av vokaler och konsonanter"

37 min

Victoria Rixer och Kristian Borg möter Jocke Kellokumpu, förortsaktivist och ordförande i Män För Jämställdhet i Stockholm, i ett samtal om förortsuppväxt, om rasism och om den finske artisten Danny.

"Låt mig slippa det här oket av vokaler och konsonanter som ingen kan uttala". Så tänkte den 10-årige Jocke när hans mamma gifte sig med en svensk man och frågade om sonen också ville byta efternamn. Drygt 30 år senare heter han Kellokumpu igen och för varje barn Jocke själv har fått, så har hans intresse för det finska accelererat.

Jocke Kellokumpu jobbar idag med förortsfrågor på Folkets Hus och Parker och är ordförande för organisationen Män För Jämställdhet i Stockholm.

Med Victoria Rixer och Kristian Borg pratar Jocke om fördelarna med att växa upp i Stockholmsförorten Fisksätra, om rasism och om barndomens somrar i norra Finland.

Inför samtalet har Jocke mailat och sagt att han tar med sig låten "Kuusamo" med Danny. Kristian bekänner att han innan han hade hört låten trodde att det rörde sig om den svenske artisten Danny Saucedo.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista