"Revolutionen kommer sändas på TV": Lotten Collin, Bogotá

2:58 min

Utrikeskrönika den 27 februari 2017. Bogotá.

Bogotá, måndag morgon

Revolutionen kommer sändas på TV. I alla fall den venezolanska. ”El Comandante”, en TV-serie om Hugo Chávez liv och karriär hade nyligen premiär över hela Latinamerika – förutom i Venezuela. President Nicolás Maduro kallat serien för ”imperialistiskt skräp” och förbjudit den. På premiärkvällen släcktes TV-kanalen RCN, som sänder serien, ner och istället visades en dokumentär om Chávez liv på alla venezolanska kanaler. Regeringen spred hashtagen ”ingen talar illa om Chavez” på sociala medier.

En stor del av ilskan riktades mot Colombia, eftersom El Comandante är inspelad i Colombia med colombianska skådespelare. Chavez spelas av Andres Parra, känd som knarkkungen Pablo Escobar i den colombianska föregångaren till Netflix-serien Narcos. Den colombianska regissören har poängterat att dramatiseringen vill försöka skildra vad som hände bakom Chávez ständiga Tv-framträdanden. Det vill säga: mycket av serien kommer vara ren fiktion.

Konflikten är lite ironisk. Inte minst eftersom många colombianer själva ilsknat till över just Narcos succétåg runt om i världen. De tycker att Netflix skildring av Pablo Escobars liv är påhittad och just imperialistisk. Amerikanerna får en alltför stor roll och utmålas som hjältar i 90-talets knarkkrig. Kritiken har inte direkt mildrats av att Escobar i Netflix-versionen spelas av en brasilianare som bryter på spanska.

Men i grunden handlar missnöjet om något annat, nämligen bilden utåt. Colombia idag är ett annat Colombia än det var då, när Escobars ständiga sprängattentat satte skräck i ett redan krigstrött land. Nu är fredsavtalet underskrivet, Farc-gerillan har börjat lämna över sina vapen och president Juan Manuel Santos vill använda sitt fredspris till att locka turister och investerare. Det sista colombianerna önskade sig var att åter förknippas med knarkkarteller, kokainsmuggling och våld.

I Venezuela är det tvärtom. Där handlar striden om bilden inåt. I omvärlden har Chávez hjältegloria redan hamnat på sned, men på hemmaplan är den avlidne ex-presidenten fortfarande idoliserad. Hans porträtt pryder husväggar, bussar, och sitter i alla offentliga byggnader. När president Nicolás Maduro håller sina dagliga tal i TV tittar Chávez in i kameran från väggen bakom honom. Och häromdagen meddelade regeringen att Venezuela nu kommer göra inte en egen dramatisering av Chávez liv: Chávez de verdad: den sanna Chávez. Vems TV-bild som vinner kan nog bara historien utvisa.

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".