Hakkors i konsten, Nordkoreanska noveller och nytt sväng från Orchestra Baobab

Här finns inget ljud

Med anledning av en uppmärksammad skulpturidé i Göteborg undersöker vi hur hakkorset använts i samtidskonsten tidigare. Dessutom: ny novellsamling inifrån Nordkorea och Orchestra Baobab är tillbaka.

Det blev ingen hakkorsskulptur utanför Sjöfartsmusseet i Göteborg. När utställningen med konststudenter från Akademi Valand invigdes igår var Emil Carlsiös verk modifierat till ett texten "Variations" i röda, vita och svarta bokstäver på gräsmattan framför museet. Men detta är inte första gången svastikan figurerar i samtidskonsten. Samtal med konstvetaren Tanja Schult.

Och Mårten Arndtzén fortsätter tänka kring de höga rop på att stoppa verket som hördes inför utställningen. Veckans ord är "repetition".

Det är sällan det är möjligt att ta del av litteratur från världens mest slutana land Nordkorea, om det inte rör sig om propaganda. Men nu finns ny samling noveller översatta till svenska - Anklagelsen - förbjudna berättelser från Nordkorea. Bakgrunden till boken är av naturliga skäl i viss mån höljt i dunkel, men noveller sägs vara skrivna mellan 1989 och 1995 av en författare som kallar sig Bandi. Jenny Teleman har läst.

Ett av Västafrikas största band, Orchestra Baobab, är tillbaka med ett nytt album, A Tribute to Ndiouga Dieng, det första på tio år. Samtal med P1 Kulturs musikkritiker Lisa Wall.

Konsten att uttyda vad som händer i Kreml i Moskva brukar kallas för kremlologi. Nu berättar den ryska journalisten Michail Zygar om det faktiska maktspelet i Männen i Kreml - inifrån Putins hov. I dagens OBS skriver Fredrik Wadström om boken.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.00
  Orchestra Baobab - Foulo
  Kompositör: Okänd Upphovsman
  Bolag: WORLD CIRCUIT
 • 13.38
  Janine Bonnardot - La rivière de la montagne, avec accompagnement de kayakoum
  Album: Musique de Corée
  Bolag: BNF Collection
 • 13.41
  Orchestra Baobab - Foulo
  Album: Tribute to Ndiouga Dieng
  Bolag: World Circuit Records
 • 13.43
  Orchestra Baobab - Natalia
  Album: Tribute to Ndiouga Dieng
  Bolag: World Circuit Records
 • 13.45
  Orchestra Baobab - Alekouma
  Album: Tribute to Ndiouga Dieng
  Bolag: World Circuit Records
 • 13.46
  Orchestra Baobab - Sey
  Album: Tribute to Ndiouga Dieng
  Bolag: World Circuit Records
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".