Norrtullsligan av Elin Wägner

Här finns inget ljud

Elisabeth, kallad Pegg, kommer till Stockholm i början av 1900-talet. En modern stad som sjuder av nya ljud från spårvagnar och grammofoner.

Pegg har kommit för att försörja sig och sin lillebror som kontorist och flyttar in i ett kvinnokollektiv på Norrtullsgatan. 

I kollektivet bor LIGAN; Eva, Baby och Emmy - tre kvinnor som också arbetar på kontor. Pegg dras snabbt in i ligan och ett liv med kontorsarbete, sextrakasserande chefer, olycklig kärlek, fattigdom, strejkplaner och gratisnöjen som dragspel om nätterna. En solidaritet och vänskap växer fram mellan de unga kvinnorna som delar på brödkanter och fotogen i en tid då kvinnan inte ens hade rösträtt.

Norrtullsligan av Elin Wägner utkom första gången 1908 och var hennes debutroman och genombrott. Elin, då 25 år, skrev Norrtullsligan som en följetong för DN. Hon skrev kapitlen på fredagar som sedan publicerades på söndagarna och kanske är det direktheten, det ocensurerade som gör att berättelsen om ligan fortfarande känns så modern. Det är en klassisk Stockholmsskildring om hur det var att vara ung kvinna i början av seklet och är skrämmande lik vår verklighet, Stockholm idag.

Dramatisering: Emma Broström.
I rollerna: Elisabeth – Frida Hallgren, Emmy – Maria Salomaa, Eva – Nisti Stêrk, Baby – Frida Jansdotter, Chefen – Iso Porovic, Socialisten – Siw Erixon, Putte – Jens Deneberg, Fästmannen, Ung herre - Jonas Kruse, Kusin Görel –Paula McManus, Morbror, Doktorn – Andreas Nilsson, Ung herre 2 – Alfred Tobiasson.
Dragspel: Catharina Backman.
Ljud: Frida Englund. Inspicient: Sven Philip. Producent: Anne Konstenius.
Regi: Maria Löfgren.
Från 2014.

Musik som spelats i avsnittet

 • 03.02
  M K Jerome - Valse De Ma Coeur
  Dick Hyman
  Come And Trip It
  Etikett: NEW WORLD
 • 03.05
  Clarence Gaskill - Waltzing The Blues
  Dick Hyman
  Come And Trip It
  Etikett: NEW WORLD
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".