Ett förlorat land

20 min

Många samtida maoriska konstnärer skildrar den maoriska erfarenheten. Matilda Källén reste till Nya Zeeland för att ta del av en konstnärlig tradition som motarbetats – men fortsatt blomma.

I ett villaområde i utkanten av Nya Zeelands största stad Auckland har konstnären Lonnie Hutchinson sin ateljé. Det är sommar på södra halvklotet och fönstren står på vid gavel.

Med sitt maoriska och samoanska ursprung är Lonnie Hutchinson en av Nya Zeelands mest framstående konstnärer inom samtida maorisk konst. Och det är en bakgrund och en erfarenhet, en historia om ett förlorat land, som har präglat hennes konst i snart 25 år, oavsett om det har handlat om videoverk, performance eller skulptur.

Ett av hennes senaste verk är ett offentligt konstverk i staden Christchurch på Sydön, där den maoriska kulturen enligt Lonnie Hutchinson har fått möjlighet att ta allt mer plats i stadsbilden efter den jordbävning som drabbade staden 2011.

Samtidigt finns en upplevelse av att den maoriska kulturen har approprierats, säger Linda Tyler på konstinstitutionen på University of Auckland, som ger en inblick i den maoriska konstens historia fram till idag.

Ett stenkast från universitetet pågår utställningen "The Maori Portraits" på Auckland Art Gallery – 120 porträtt föreställande framförallt maorier, på sin tid ofta namnlösa, som målades av porträttmålaren Gottfried Lindauer under 1800-talets andra hälft. Museets kurator för maorisk konst, Nigel Borell guidar och berättar om både stolthet och den koloniala blicken.

Samtal med och reportage av kulturredaktionens reporter Matilda Källén.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Mattias Berg

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista