Jägaren och hbtq-historikern Fritz Wetterhoff: Ekots Thella Johnson om en mångbottnad frihetskämpe

4:01 min

Utrikeskrönika 1 mars med Thella Johnson.

Helsingfors, onsdag.

När Finland i år firar hundra år av självständighet kan vi passa på att bekanta oss med viktiga personer i landets historia.

Idag tänkte jag berätta om en av dem, juristen Fritz Wetterhoff. Han föddes i Helsingfors 1878 och levde ett kort men händelserikt liv fram till sin död här i samma stad 1922.

Det var en tid då hela Finlands öde tog nya vändningar. Under de år Fritz skrev in sig i framtidens historieböcker bodde han i Berlin, dit han flytt undan mindre smickrande anklagelser om ekonomiskt fiffel i Finland:

Pengar hade försvunnit ur ett dödsbo som den nyutexaminerade Fritz hade fått på sitt bord. Juristkarriären gick inte så bra.

Men i Tyskland blev Fritz Wetterhoff en central figur nybildade finska jägarrörelsen, en underjordisk studentrörelse som beslutat att beväpna sig för att befria Finland sedan den ryska tsaren visat tecken på att vilja strypa den autonomi som storfurstendömet Finland trots allt hade åtnjutit under en period.

Fritz Wetterhoff var en av de som såg till att de unga jägarna fick vapenskolning i det tyska försvarets regi och han utarbetade avancerade planer för landstigningen i Finland och maktövertagandet från ryssarna. Det gick aldrig så långt. Den ryska revolutionen kom, tsaren abdikerade och Finland förklarade sig självständigt på senhösten 1917. Jägarna fanns förstås med i de efterföljande krigen. Det finska inbördeskriget där många av dem ingick i kärnan av den vita armén och andra världskriget under Marskalk Mannerheims befäl.

Fritz Wetterhoff tillhör inte de dekorerades hjältarnas skara. Efter sina insatser för jägarrörelsen sökte han sin plats i den finländska diplomatin, flyttade mellan olika sidouppgifter fram till sin död 1922. När man söker på hans namn idag förknippas han främst med jägarnas vapenutbildning i Tyskland men inte så mycket annat.

Men en sak har börjat uppmärksammas allt mer, nämligen Fritz Wetterhoffs bidrag till hbtq-rörelsens historieskrivning i Finland. Historieforskaren Kati Mustola har i en av sina böcker, Sateenkari-Suomi eller "Regnbågsfinland" (Like, 2007), gett honom titeln "Finlands första homohistoriker".

När Fritz som ung flyttade till Berlin mötte han den kände sexologen Magnus Hirschfeld, som var i färd med att skriva avhandlingen Die homosexualität des Mannes und des Weibes, "Mäns och kvinnors homosexualitet".

Finländaren Fritz Wetterhoff kom med berättelser från Helsingfors underjordiska bögkretsar, där drömmen var att bli inbjuden till konstsamlaren och professorn Cygnaeus hemmafester i huset i Brunnsparken, och där fattiga soldater sålde sex till rika män på Observatorieberget i Gardesstaden ett stenkast bort.

Under de gångna decennierna har homosexuella förföljts, fängslats och spärrats in i Finland, liksom i många andra länder. Och kämpat för sina rättigheter.

Deras historia med milstolpar och bakslag har förstås löpt sida vid sida med historieskrivningen för hela nationen.

Idag, den 1 mars 2017, gifter sig de första samkönade paren här i Finland och ingår juridiskt erkända äktenskap.

Fritz Wetterhoff var kanske ingen lyckad jurist. Men utan honom och de andra i självständighetsrörelsen hade Finland som vi känner det idag kanske inte alls existerat.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista