USA på hjärnan - Tv som politiskt slagfält

41 min

Kulturradion fortsätter sin temavecka USA på hjärnan med ett program om den amerikanska tv-underhållningens betydelse för politisk opinionsbildning. Del fem har rubriken "TV som politiskt slagfält" och är gjort av Kinoredaktionen. Programledare är Roger Wilson.

P1 fredagen den 31 oktober och söndagen den 2 november 16.03

Vad har en sitcom som Sjunde himlen betytt för den kristna högern och är ett bögbröllop i serien Brothers and sisters det ultimata beviset på gayrörelsens framgångar? Tv-underhållning är långtifrån bara tidsfördriv, i den amerikanska politiken är dramaserier, komedier och satirprogram livsviktiga arenor för att bilda opinion och nå ut med sitt budskap.

Kinoredaktionen har fördjupat sig i hur det går till när fiktion blir politik. Hör hur lobbyorganisationer arbetar med att påverka tv-utbudet och forskaren Christine Acham ge en bild av vad tv-serier betytt för rasfrågan.

Journalisten Jenny Nordberg, verksam i New York, samtalar med Aftonbladets ledarskribent Jesper Bengtsson om tv-underhållningens betydelse för utgången i presidentvalet på tisdag. Dessutom fördjupar vi oss i tv:s främsta kamporgan för seniorer: den banbrytande serien Pantertanter från 1980-talet - en klassiker.

Programledare: Roger Wilson

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".