Dödsstraff hotar konvertiter i Iran

45 min
Fredag 31 oktober kl. 1403 och lördag 1 november 1700

I mitten av september antog det iranska parlamentet ett lagförslag om dödsstraff för de som lämnar islam. Om lagförslaget godtas av Väktarrådet blir det en civil lag som kan få en mycket bredare tillämpning. Utvecklingen i Iran följs nu noga av MR-organisationer världen över, liksom bland de iranier utomlands som lämnat islam för en annan religion. I ett reportage av Annelie Rådestad möter du Golamreza som döptes i Sverige 2004 och som fruktar för sitt liv om Migrationsverket bestämmer att han ska skickas tillbaka. Men hur ska vi egentligen förstå den iranska synen på människor som lämnar islam och hur ska man hantera att asylsökanden kanske väljer att konvertera för att få stanna i Sverige? Irankännaren David Thurfjell och flyktingprästen Håkan Sandvik, gästar Människor och tro.

I USA fylls kyrkorna på söndagarna, men från predikstolarna får ingen politisk propaganda framföras. Sker detta mister kyrkan sin viktiga skattebefrielse. I den heta presidentvalrörelsen har ändå flera pastorer öppet utmanat reglerna, som Luke Emrich i West Bend, Wisconsin. Men hur ser gudstjänstbesökarna på förbudet och hur balanseras budskapet i en svart kyrka i Harlem?

I helgen höll Pingst - fria församlingar i samverkan rådslag och valde Pelle Hörnmark från Jönköping till ny föreståndare. Som pingströrelsens nya talesman, vad kan han göra för att minska medlemstappet, hur tänker han kring förändring och föryngring och hur ser en tidigare missionär och pastor på sitt nya uppdrag? Hör honom i Kvartsamtalet.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren