Vår mamma är tablettmissbrukare, del 2.

31 min

Med Ylva Mårtens. Torsdag den 30 oktober kl 11.03 & 20.03 & fredag den 31 oktober 23.30 i P1.Programmet ”Vår mamma är tablettmissbrukare. Fyra döttrar berättar ”, som sändes den 16 oktober, väckte starka känslor. Lyssnare skrev brev, mailade och ringde till redaktionen. Veckans program är en uppföljning.

Barnens reporter, Ylva Mårtens,  besökte en familj, som består av Jonna snart 18, Maria 16, Viktoria 11, Alexandra 9 år och deras mamma Karin. Barnen och mamman heter egentligen något annat. Flickorna berättade i programmet om hur det är att ha en mamma som är tablettsmissbrukare? Hur det är att ha socialassistenter som kontrollerar familjen varje fredag mellan 11.00 och 12.00?  Och hur det var hos jourfosterfamiljen?

I veckans program besöker Ylva Mårtens Ersta Vändpunkten som är en en verksamhet för barn till missbrukare. Lena Wretman leder grupper med barn berättar om Vändpunktens arbete och målsättning. Efter programmet hörde många lyssnare av sig. Här nedan kan du lyssna på några exempel!

- Dålig slaskjournalistik! Vi måste se till att barn har tillit till oss vuxna, tyckte en fostermamma som ringde till Barnen. 

- Jag håller verkligen med er att denna grupp måste lyftas men är starkt kritisk till att låta barn medverka på det här sättet. Det finns således ett stort etiskt dilemma här. Är det verkligen ett barnperspektiv att låta barn gråta ut i radion?! skriver en Anne-Charlotte Münger, barnforskare i ett mail till redaktionen. Lyssna på svaret:  

Ursula Rauhut, som är socialpedagog på Östragård, en öppen anstalt i Vänersborg, vill använda programmet ”Vår mamma är tablettmissbrukare” i en studiecirkel för pappor som sitter i fängelse. Lyssna!

- ”Snuttifieringen” av samhällets sociala omhändertagande gått för långt. OK, det var inte bra förr heller när en enda socialsekreterare hade hand om multiproblemfamiljer, speciellt inte när denna person blev sjuk. skriver en fd socialarbetare.

Läs fler inlägg på

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".