Spegeln

25 min

Programmet Ting sänder denna vecka från Röhsska Museet i Göteborg, Sveriges enda designmuseum. I de stora samlingarna finns bland annat speglar, en av människans äldsta föremål.

Världens äldsta spegel är kring 4000-år gammal och hittad i Iran men så gamla finns det inte här. Röhsska har dock ett par stycken bronsspeglar från 1000-talet före Kristus och naturligtvis överdådiga barockspeglar och moderna små för handväskan.  


Måndagen den 27 oktober handlar programmet om detta magiska objekt; spegeln. ”Låt oss vara tacksamma för att spegeln enbart visar oss vårt yttre” är ett av tusentals ordspråk om vårt behov av att spegla oss. 

Narrspeglar och skrattspeglar har visat upp förvrängda verkligheter och i skräckfilmen har det varit många speglar att förfasas över.

Idag är det mycket noga med de speglar som används i affärernas provrum. Här måste allting speglas på det mest fördelaktiga vis så att inte kunderna blir lika arga som Snövits styvmamma blev när hon frågade vem som var vackrast i världen och inte visades sin egen spegelbild. 

Programledare Neta Norrmo

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".