Taggade prylar läses av med mobilen

24 min

Tekno 29 oktoberHåll upp mobiltelefonen mot kaffepaketet i affären och en röst talar om vad kaffet kostar, var det kommer från och om det är ekologiskt producerat. Teknken som används är RFID-taggar som kommunicerar med via radiovågor på kort håll.

Tidigare i Tekno har vi berättat att närfältskommunikation  kan användas för att göra om våra telefoner till plånböcker. Men det är bara ett användningsområde. Vi kan också få information om produkter, tjänster eller kanske biofilmer bara genom att hålla telefonen mot ett RFID-chip som är fyllt med information eller länkar till en websida.

Men tekniken medför också vissa problem. Det finns frågetecken kring hur säker tekniken är när man ska använda den för betalningar, t.ex. RFID-chip i kläder gör betalningen lätt i affären och kan användas för att skilja på plagg med olika tvättråd i tvättmaskinen.

Men i förlängningen kan chipen användas för att spåra dig, om en RFID-läsare registrerar att din tröja passerar betyder det förmodligen att du också är där. Tekno pratar användningsområden och integritet med en RFID-expert.

Internet-adresserna tar slut 2010

Nätet växer så det knakar, och hela idén bygger på att man med en knapptryckning kan hitta rätt, och skicka text till rätt mottagare.

Det förutsätter att det finns s.k. IP-adresser, numeriska tal, som döljer sig bakom bokstavskombinationerna som vi så väl känner till, t.ex. sverigesradio.se.

Men de som skapade kommunikationsprotokollen för drygt 30 år sen, trodde inte att vi behövde fler än 4 miljarder sifferkombinationer. Nu är vi faktiskt 6,5 miljarder människor på jorden, så de räcker inte ens till var och en av oss.

För att råda bot på det här har Internet-teknikerna redan skapat en ny version av Internet Protocol. Det ökar antalet adressmöjligheter från 2 upphöjt i 32 till 2 upphöjt i 128.

Det innebär att varenda hjärncell i en hjärna skulle kunna få miljarder adresser, och att därför varenda liten pryl på jorden, och i världsalltet skulle kunna begåvas med en unik internet-adress. Kan bli ett verktyg för framtidsmänniskan, som önskar total koll på det mesta.

Nu är problemet att många internet-ansvariga undviker att byta ut den gamla versionen IPv4 till IPv6 som den nya standarden heter. Man har tyckt att det inte brådskar. Dessutom, all omprogrammering kostar pengar.

Men tiden rinner ut. Redan 2010 kan antalet adresser ha tagit slut, och det kan hämma vissa organisationer/företag, menar Internet-experterna Jan Östling och Patrik Fältström, som Tekno talat med.

En mätare som sköter nedräkningen av antalet lediga IP-adresser enligt IPv4 finns på:

http://www.ipv6forum.com/ipv4_exhaustion.php

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".