USA PÅ HJÄRNAN

44 min

Under vecka 44 (27/10-2/11) sänder Kulturradion i P1 fem program under titeln ”USA på hjärnan”.

Vi gör nedslag i nationen som kanske håller på att förlora sin plats som världsledare. Finanskris och Irakkrig i kombination med ett historiskt intressant presidentval gör att hela världen just nu intresserar sig för USA. Därför borrar Sveriges Radios Kulturredaktion ner sig i myten om landet i väster – och vi är förstås på plats!

Marie Lundström åker till Barack Obamas egen stad Chicago i Illinois och Mikael Timm besöker Memphis i Tennessee och för samtal om politik och musik. Vi undersöker den amerikanska konstitutionens tillägg, vad betyder de idag och hur tolkas de? Vi berättar om alla de saker vi älskar med USA: från musik och umgängesformer till NASA och så gör Kinoredaktionen en djupdykning i den amerikanska TV-världen.  

Dessutom sänder Novellen en av USA-kännaren Thorsten Jonssons berättelser, Klassikern uppmärksammar en flaggviftande film med presidenttema från 1942 och Kulturnytt frågar de namnkunniga intellektuella om läget för Förenta Staterna just nu.

Kulturradion: måndag 27/10 till fredag 31/10 i Kulturradion kl. 14.03, med repris samma kväll kl. 18.15, samt söndag 2/11 kl. 16.03

Novellen: fredag 31/10 kl. 11.35 och söndag 2/11 kl. 13.30

Klassikern: lördag 1/11 kl. 10.50

Mer information kommer inom kort på sverigesradio.se/p1/kulturradion, där kommer man också att kunna lyssna på programmen och samtliga program kommer förstås att kunna laddas ner via poddradio.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".