Om tystnad och repression inom kulturetablissemanget

20 min

Det pågår ett spel bakom den svenska kulturens kulisser som till och med kan stoppa utgivningen av böcker. Svenska medier älskar att peka på tryck- och yttrandefrihetsproblem i andra länder. Men de är inte så mycket bättre själva. De skulle behöva sopa framför egen dörr först.

Ungefär så resonerar författaren Vladimir Oravsky i Jönköping. Han gör det i boken ”Friheten i Kulturen - reflektioner kring tystnad och repression inom kultur- etablissemanget”.

Tre förlag stoppade

Hans eget främsta exempel på det här är att tre bokförlag i rad i sista stund stoppade utgivningen av den ganska harmlösa boken ”Från Astrid till Lindgren”, som ger en bild av hur Astrid Lindgrens liv kunde gestalta sig i lite yngre år.

Astrids dotters brev 

Att utgivningen stoppades skulle bero inte minst på att Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman i brev förklarat att hon inte gillade det Oravsky och medförfattare skrev om en ganska okänd period av Astrid Lindgrens liv 1926-29, då hon bland annat blev gravid med sin chefredaktör på Vimmerby Tidning.

Framför allt ogillade Nyman bilden av sin morfar.

Angriper kultursverige 

Men Vladimir Oravsky - som också arbetat som film- och teaterregissör och under tre månader var kulturchef i Umeå - går till attack mot en stor del av kultursverige, inte minst inom press, radio och tv.

Lite överallt hittar han också trådar till Saltkråkan AB, som har att förvalta arvet efter vårt ”nationalhelgon” Astrid Lindgren, och som drivs av hennes släktingar.

 

 

Medierna spelar med?   

I Oravskys bok, som han inte precis tror kommer att uppmärksammas av de tongivande kulturredaktionerna, finns också mycket mediekritik.

Och hans kritik mot mängder av namngivna personer är inte direkt inlindad.

Så frågan är också: Var kommer all denna vrede ifrån?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".