Trådlöst nätverk i taklampan

24 min

Tekno 22 oktoberI framtiden kanske vanliga lysdioder kan ersätta trådlösa modem och routrar.

Forskare i USA har fått över hundra miljoner kronor för att forska kring tekniken att skicka data via ljusdioder som blinkar ut informationen i hög hastighet.

Tekno har träffat Jens Zander som är professor i radiosystemteknik på KTH i Stockholm. Han tycker att tekniken är intressant trots vissa begränsningar. För det krävs ju inte särskilt mycket för att stoppa en ljussignal. Ett vanligt papper kan blockera sändningen och starkt solljus kan störa överföringen.

Men begränsningen kan också vara en tillgång. Nätverk med kortare räckvidd stör andra nätverk och annan elektronisk utrustning mindre än nät som sänder i hög frekvens. Det är också svårare att avlyssna ett nätverk som inte kommer utanför rummets väggar.

Forskningen kring data via ljuset har bara påbörjats, men Jens Zander tror att det kommer att dyka upp massor av nya tekniker för trådlös dataöverföring och att lysdioder bara är en av dem.

Han tror också att vi går mot att dagens 3G-master kommer att ersättas av många små basstationer med kortare räckvidd som är billiga att installera och som klarar höga överföringshastigheter.

Folk hittar inte i manualerna

Förr talade man om hur manualer till tekniska prylar var svårbegripliga. Man riktade in kritiken på snåriga förklaringar och besvärliga begrepp.

Men studier av användare tyder på att det första och kanske största problemet är att man har svårt att hitta i manualerna. De är skrivna som en bok som man förväntas läsa från pärm till pärm. Medan det vanligaste beteendet hos användarna är att man söker fokuserat.

Användare vill ha svar på en viss fråga. Ett visst problem har uppstått när man söker använda sin pryl. Och då vill det till att index i manualen stöder det fokuserade letandet.

Ett sätt kan vara att skriva om manualerna och utgå från de vanliga frågorna som uppkommer vid användandet, ett slags Q&A, questions and answers, menar gränssnittsexperten Jonatan Lundin som Tekno talat med.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".