Lösa uppgifter om Uppsalagarde och subtila sanningsstrider i samtiden

35 min

En alarmistisk artikel om ett "startklart" medborgargarde i Uppsala. Faktagranskning – politisk agitation eller journalistiskt verktyg? Ny konsulent på Filminstitutet: objektiv sanning är omodernt.

Kritik mot 24Uppsala för okritisk artikel om medborgargarde
I Uppsala har polisen berättat om att en ny gatubild med heroinmissbruk, öppen droghandel och ökad kriminalitet slagit rot kring Centralstationen. Problemen kopplas till ensamkommande flyktingungdomar och frågan engagerar, upprör och oroar folk i stan just nu.

I tisdags fick en särskild artikel stor spridning. ”AVSLÖJAR: Ett stort antal personer rustar – ska rensa upp kring Resecentrum”, löd rubriken. I texten beskrivs hur en gruppering har planer på att slå till mot de ensamkommande och att gruppen är citat ”startklar”.

Men kritiken har inte låtit vänta på sig. Artikeln bygger helt på anonyma källor och bara en person är intervjuad – och det utan kritiska motfrågor.

Den här artikeln publicerades av den nystartade lokala nyhetssajten 24Uppsala. En sajt som ingår i mediehuset ”24Sverige” som på kort tid lanserat ett tiotal lokala sajter i södra Sverige.

Therese Rosenvinge tog i veckan tåget till Uppsala för att grotta ner sig i frågan om 24Uppsala har fog för sin publicering eller har valt att låta alarmistiska rykten få fast form i redaktionell text.

Neutral faktagranskning i åsikternas tidevarv
För två veckor sen, tog vi i programmet upp hur svenska redaktioner gått till försvar för Sverigebilden efter Donald Trumps numera famösa uttalande om Sverige.

Kritiken då – gällde mediers så kallade faktagranskning. Hur den neutrala och oberoende nyhetsjournalisten i sin iver att försvara bilden av Sverige blivit aktör istället för rapportör.

Faktagranskning är på modet idag. Många redaktioner skapar under en slags sant-eller-falskt-vinjett ett verktyg som ska få ordning i våra förvirrande informationsflöden.

Men fakta, det är inte så enkelt. Få uttalanden passar in i den här binära ansatsen – att något är antingen sant eller falskt, svart eller vitt, rött eller grönt.

Det här reportaget ska handla om en intervju med ministern Ylva Johansson, men vi börjar på Dagens Nyheter. Reporter: Johan Cedersjö.

Slut med sökande efter sanning i svensk dokumentärfilm?
Vad är sanning och vad är lögn? Sällan har väl en fråga i samtiden, eller i vårat program, varit mer brännande än den är just nu. Och just nu, när hela den mediala och politiska samtiden bråkar om vad som är sanning och vad som är versioner av den med alternativa fakta och fake-news, går en av Sverige mäktigaste personer vad gäller svensk dokumentärfilm ut och påstår att den objektiva sanning, ja den är lite gammaldags.

I veckan publicerade Kulturnyheterna en intervju med Juan Pablo Libossart, ny dokumentärfilmskonsultent på Filminstitutet. Där säger han att den objektiva sanningen egentligen är ett gammalt sätt att tänka. Kanske existerar den, men samtidigt är vi alla människor som upplever universum genom våra egna sinnen. Reporter Erik Petersson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Christophe Beck - Main Titles
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.13
  Helios - Cross the Ocean
  Album: Unleft
  Bolag: Circle Into Square Records
 • 11.16
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.32
  Ghost D.N.A. - Andrew B.
  Album: 1.0 - 2.0
  Bolag: Ghost D.N.A.
 • 11.36
  Di Leva - Vem ska jag tro på?
  Album: Vem ska jag tro på?
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".