Tyska drottningar: Daniela Marquardt i Berlin

3:32 min

Utrikeskrönikan den 8 mars 2017. Berlin,

Berlin onsdag.

För att vara ett land där monarkin avskaffades för snart hundra år sedan är Tyskland en republik med ovanligt många drottningar.

En karta över regionala produkter och specialiteter åtföljs av minst lika många regenter med traditionsbevarande uppdrag. De mest kända, vindrottningen och hennes prinsessor, har också mer lokala motsvarigheter. I Bayern finns förstås ölets beskyddarinna humledrottningen men också en mjölkdrottning. Körsbär och äpplen har sina egna majestäter, liksom potatisen och sparris.

Den senaste i raden av grönsaksmonarker kröntes häromkvällen i samband med den nordtyska staden Oldenburgs traditionella grönkålsfrossa. Med utnämningen till årets grönkålsdrottning fortsatte arbetsmarknadsminister Andrea Nahles en 60-årig tradition, där en av hennes många företrädare var Angela Merkel.

På festen för de nära trehundra gästerna lassades det upp ett par hundra kilo grönkål, därtill 350 kilo korv, kassler och rökt fläsk och förstås mängder av öl och snaps för att hjälpa matsmältningen på traven.

Grönkålsdrottningens enda förpliktelse är att besöka Oldenburg minst en gång under året. När hennes kollegor bland mat och dryckes-kungligheter utkoras, försäkras lika traditionsenligt att det inte är frågan om någon skönhetstävling. Vald blir den som visar sig kunnigast i humleodlingens hemligheter eller den som vet mest om den perfekta jordmånen för en riklig sparrisskörd.

Om det också är kunskap de får briljera med under sina turnéer på mässor och marknader är tveksamt. Efter ett oavlönat år som levande skyltdocka brukar de flesta falla i glömska. Undantaget är väl en av Angela Merkels partikollegor som ibland också omnämns i spekulationer om den kristdemokratiska partiledarens möjliga efterträdare. Men att hon förutspåtts en större politisk karriär är knappast tack vare, snarare trots att Julia Klöckner har burit titeln Tysklands vindrottning.

Förutom hennes roll i partitoppen stärks hennes politiska framtidsutsikter också av hennes position som återkommande gäst hos en annan kategori kungligheter, die talkshow queens, som de kallas på tyska. Will, Illner och Maischberger är efternamnen och debattprogrammen som utgör fixpunkter i det tyska politiska samtalet. Det är hos Anne, Maybritt och Sandra man ska synas. Och det gör man.

Att kloka kvinnor har konkurrerat ut sina manliga kollegor som istället leder frågesportprogram och annat har inte förändrat något i vem som kommer till tals i deras pratsoffor. Vecka ut och vecka in är det sig likt, fyra män och en kvinna. Den manliga dominansen tycks varken kvinnliga programledare eller för den delen en kvinnlig regeringschef rå på.

Men om det var Merkels tidigare karriär som drottning över den tåliga grönkålen må vara osagt. Hennes tålamod med dominanta män är i alla fall en egenskap som väcker bred beundran.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".