Ett avsnitt från Konflikt
56 min
HUMANITETENS GRÄNSER OCH ASYLSYSTEMETS FÖRTROENDEKRIS Berättelsen om Andrej och Irina
Lör 18 okt 2008 kl 11:00
Lördag 18 oktober UPPDATERING:Efter lördagens sändning av Randi Mossige-Norheims reportage om Andrej och Irinas situation är det väldigt många lyssnare som hört av sig och vill erbjuda hjälp. Därför är... det viktigt för oss att nu meddela att de nu, på olika sätt, fått hjälp att lösa sina mest akuta behov. Till er som mailat eller ringt in konkreta erbjudanden återkommer vi per mail när vi vet mer om vilken hjälp, vilka kontakter och hur Irina och Andrej vill ha det.Hör reportaget om Irina och Andrej:

I skuggan av de dagliga rapporterna om hotande arbetslöshet och ekonomisk kollaps så finns redan de som saknar riktiga jobb och pengar och som äter det de hittar i livsmedelsaffärernas sopor. För dem har kris varit vardag i flera år.

Bland dem finns den politiskt aktiva mamman från Vitryssland som förföljdes för sitt politiska engagemang i hemlandet. Efter att ha misshandlats och våldtagits av säkerhetspolisen flydde hon till Sverige med sin då 4-årige son. Men Migrationsverket har beslutat att de inte är i behov av skydd och ska utvisas. Men kvinnan vågar inte återvända och håller sig nu gömd här med sitt barn. Hon hankar sig fram med tillfälliga jobb och de äter vad de kan hitta i matbutikernas soptunnor. Lyssna till Konflikts Randi Mossige-Norheims reportage om Irina och Andrej, som vi valt att kalla dem. De heter egentligen något annat.
Detta är bara en av många kontroversiella utvisningar som väcker frågan om vi har fått en humanitetens kris?

Debatt mellan Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson och riksdagsledamöterna Bodil Ceballos (mp) och Göran Lindblad (m), som kritiserar verket för att vantolka intentionen i den nya utlänningslagen och konsekvent tolka den så restriktivt som möjligt. Dan Eliasson i sin tur uppmanar lagstiftarna att ändra lagen om de inte är nöjda med hur den tillämpas i praktiken.

Ett besök i riksdagen gav en bred bild av uppfattningen om att lagen och den nya processordningen var bra när den kom till men myndigheterna förstår inte lagens anda. Hör Alf Svensson (kd), Birgitta Ohlsson (fp), Kalle Larsson (v) och Magdalena Streijffert (s). 


 

                                                                            
Flyktingfrågan i Riksdagen:
- - -

Mycket informativ sida med statistik, beslut, landinformation mm.
Här kan du läsa Migrationsöverdomstolens vägledande domar. 

Debatt mellan riksdagsledamöter och Migrations-verkets chef, om den frikände Guantanamofången Adil Hakimjan, som nekas asyl i Sverige:
3 okt SvD: 8 okt SvD: 14 okt SvD:  

Konflikts tidigare program om flyktingfrågan:
2008
19 april: 16 februari: 2 februari: 2007
8 december: 1 december: 25 augusti: 2 juni: 17 februari:

Konflikt om de frikända Guantanamofångarna som förvisades till Albanien:
24 november 2007:3 juni 2006:

Programledare: Mikael Olsson
Producent: Daniela Marquardt

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".