Om journalistik bakom sidenridån

19 min

Censorer på alla medier, en lång lista med ord och ämnen som det är tabu att skriva om - så fungerar journalistiken bakom sidenridån, som ersatt järnridån i Uzbekistan och andra tidigare Sovjet-republiker. De som försöker sig på riktig, oberoende journalistik förföljs och flera har tvingats fly till andra länder.

 

Tidigare frilansjournalisten Elin Jönsson var i stort sett  ensam om att rapportera i västliga medier om massakern i Andizjan 2005. Mycket tack vare modiga, uzbekiska journalister som riskerade livet för att hjälpa henne.

För några veckor sedan kom Elin Jönsson ut med reportageboken ”Konsten att dölja en massaker” - om hur president Karimov mer eller mindre lyckats dölja följderna av att hans styrkor den 13 maj 2005 öppnade eld mot tusentals demonstranter på ett torg i Andizjan. Mellan 500 och 2000 av dem dog.

Låg ner i bilen

Boken handlar om händelserna strax före, under och efter massakern. Men också mycket om hur det var och är att arbeta som journalist i Uzbekistan och andra tidigare Sovjet-republiker. 

-Jag tvingades mest ligga ner i bilen när vi körde runt i Andizjan. Så jag såg inte så mycket. Men det jag såg var skottskador och blod.

-Det mesta fick vi fram genom att hela tiden ringa runt för att försöka få olika uppgifter bekräftade, berättar Elin Jönsson.

Censorer och tabun 

-Och det finns censorer på redaktionerna och långa listor på ord och ämnen som det är tabu att ta upp. 

Hör mer om Elin Jönssons erfarenheter i Publicerat. Och läs den nyhetssajt som hennes uzbekiska kollegor, som flytt till Sverige numera driver 

Ekonomijournalistiken igen

Programmet innehåller också en betraktelse över den svenska ekonomijournalistiken och finanskrisen.

Dagens Industris tidigare chefredaktör Hasse Olsson, som länge varnade för It-bubblan, hade inga illusioner om att aningslösheten i kåren skulle bli mindre inför nästa bubbla. Det sa han i SRs dåvarande mediemagasin för några år sedan. Och han fick ju helt rätt.

Men vad beror detta på?

Egna världen och värden?

-Brist på civilkurage, blyghet, ont om tid, eller vad? undrar Johannes Ekman. Och ger själv ett av flera möjliga svar:

-Att ekonomijournalisterna ofta delar världsbild och ideal med den värld de bevakar.

Veckans beröm

Birgitta Mellgren delar ut veckans beröm till just Elin Jönsson för hennes bok. (Se ovan!)

”Den är som en spännande thriller och vid läsning av boken måste jag påminna mig om att detta är på riktigt. Detta är männniskors vardag”, skriver Birgitta Mellgren kort.

Skicklig marknadsföring

En annan lyssnare tycker - kanske lite ironiskt - att vi ska dela ut beröm för skicklig marknadsföring till den så kallade kriskonsulten Paula Hammerskog Kreab som under tio minuter i tisdags i SVT:s morronsoffa och via stor artikel i Dagens Industri rekommenderade att vi STICKAR oss ur alla kriser.

Gärna då med hjälp av Hammerskogs nya bok ”Sticka mera” som kom ut just i tisdags.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".