Pånyttfödd befrielseteologi

45 min

Fredag 17 oktober kl. 1403 och lördag 18 oktober 1700


I Brasilien bor det fler katoliker än någon annanstans i världen. Men samtidigt som katolska kyrkan förlorar många medlemmar till de evangeliska frikyrkorna finns en växande inomkatolsk kritik mot Vatikanen. Motståndet kommer från den befrielseteologiska rörelsen som växte fram under 60-talet och som då ställde sig på de fattigas sida. Människor och tro besöker staden Recife i Nordöstra Brasilien där företrädare ifrån kyrkor och sociala rörelser samlats för att diskutera befrielseteologins nya utmaningar: ekologi och gender. Reportage av frilansjournalisten Anna Jonasson.

Ingen religion är snäll mot kvinnor, säger den pakistanska professorn och feministen Durre S. Ahmed. Hon försöker sprida jämlikhet i ett land där islamism i dess mest extrema former är på frammarsch och bomdåd vardagsmat.
- Religionerna har ett maskulint sätt att tänka, och alla islamister har en extremt hård och brutal attityd mot kvinnor, säger hon. Men precis som i väst söker unga pakistanska kvinnor en ny andlighet som går utanför etablerade former.

Tre urbaniserade norrlänningar bestämmer sig för att bygga en stuga högt upp i en tall vid Luleälvens strand. När de byggt färdigt spikar de upp en platta med en psalmtext. I Kvartsamtalet berättar filmaren Jonas Selberg Augustsén som gjort dokumentären ”Trädälskaren”, om varför trädet är en så stark symbol i många religioner och hur till exempel en tall kan hjälpa den moderna människan i hennes sökande efter sammanhang, mening och rötter.


 

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista