Vår mamma är tablettsmissbrukare. Fyra döttrar berättar.

29 min

Barnen med Ylva Mårtens. Torsdag 16.10. kl.11.03 & 20.03. Fredag 23.30 i P1.Vi fick ett brev till redaktionen: ” Hej, jag lyssnade på ert program om fosterhemsbarn och jag blev alldeles kall inom mig. Jag har själv vuxit upp på fosterhem, barnhem och ungdomshem och jag fattar inte att det är så lika i dag och för 30 år sen. Jag är 40 år.

Nyligen var jag tvungen att jag själv placera mina barn hos en jourfamilj. Det var det värsta jag varit med om och jag har lovat barnen att det ALDRIG ska ske igen. Jag skulle läggas in på sjukhus för att sluta med mitt missbruk av värktabletter.  Min avgiftning  hade planerats länge. Först ville jag inte för socialtjänsten kunde inte erbjuda inskolning i jourhemmet. Men till sist gick soc med på att barnen fick träffa familjen 1 gång och barnen är 9 och 11 år. Vistelsen slutade med att barnen var där knappt en vecka och sen rymde de hem igen. Flickorna cyklade nästan 1 mil hem och var jätteledsna…  tack för ett bra program.

Hälsningar Karin”

Barnens reporter, Ylva Mårtens,  besöker denna vecka familjen, som består av Jonna snart 18, Maria 16, Viktoria 11 och Alexandra 9 år. Barnen och mamman heter egentligen något annat.

De berättar hur det är att ha en mamma som är tablettsmissbrukare?

Hur det är att bo i ett hus  som kallas för socialfallshuset av vuxna  och barn i grannskapet?

Hur det är att ha socialassistenter som kontrollerar familjen varje fredag mellan 11.00 och 12.00? 

Och hur det var hos jourfosterfamiljen?

Ylva Mårtens ringer upp en av de socialsekreterare som har kontakt med familjen. Här kan du lyssna på hela intervjun:

OBS! Vi hade hoppats att lyssnarna skulle kunnat ringa vår telefonsluss med representanter från Ersta Vändpunkten men tekniken krånglade.  Ni som försökte ringa kan ringa direkt till Ersta Vändpunkten 08/714 62 16. 

Redaktionen fick också ett mail från en annan socialarbetare som jobbar med familjen. Han skriver så här:

Hej Ylva!

Jag delar dina tankar om att vi skall lyssna på barnen och inte prata över deras huvuden. Ett av våra viktigaste arbetsredskap är just att vi har barn och ungdomar i centrum. I princip deltar barn och ungdomar i alla våra samtal. Är inte barnen delaktiga får man inte igång någon riktig förändring. Jag vill inte medverka i ditt program för att den här typen av publicitet aldrig gagnar barn och ungdomar. Allt för mycket tid läggs av föräldrar till att skylla på alla andra. Den tiden skulle läggas på deras barn. Jag vet att barnen och familjerna är tillräckligt utsatta ändå.

Mvh AA

Vad tycker du? Skriv till oss på Barnen, barnen@sr.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista