Så simmar magsårsbakterien i din mage

19 min

Bär du på en av världens vanligaste bakterier - magsårsbakterien? Nu har forskare avslöjat dess simstil i din sura magmiljö. Kanske kan den upptäckten hindra bakterien från att skapa magcancer.

Den har lett till Nobelpris, magsårsbakterien Helicobacter pylori. Det var 2005 som de australiensiska forskarna Barry Marshall och Robin Warren fick pris för upptäckten att det inte är stress utan en bakterie som orsakar magsår.

Nu har forskare i Umeå fortsatt arbetet för att förstå vad det är som gör att den också i vissa fall kan leda till magcancer.

De har nu kunnat visa den lyckas släppa taget om cellerna i magsäcken i rätt ögonblick för att slippa hamna i det sura magsäckshavet. I stället simmar de tillbaks till nya celler i magsäcken och hakar sig fast där på nytt, och skapar kronisk inflammation.

Thomas Borén, professor i medicinsk kemi är forskningsledaren som kämpat med frågan i över tio år.

Video: Så simmar magsårsbakterien i magen

Referens Jeanna A. Bugaytsova et al "Cell Host & Microbe, artikel: Helicobacter pylori adapts to chronic infection and gastric disease via pH-responsive BabA-mediated adherence" 9 mars 2017 Cell Host & Microbe. DOI: 10.1016/j.chom.2017.02.013 .)

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".