Minnesvård för flodvågskatastrofen och Gösta Ekmans humor, timing och svärta

Här finns inget ljud

Samtal om det planerade minnesmärket över tsunamins offer, sketcher som illustrerar Gösta Ekmans humor och storhet och en OBS-essä om Emily Dickinsons fascination inför vulkaner.

Idag blev det klart att Lea Porsager blir den som utformar minnesmärket över tsunamins offer. Kulturredaktionens Mårten Arndtzén och konsthistorikern Linda Fagerström är med och samtalar om vad som kännetecknar ett respektfullt och konstnärligt minnesmonument.

I helgen dog den folkkäre skådespelaren Gösta Ekman, 77 år gammal. Hör Sissela Kyle, skådespelerska, chef och konstnärlig ledare för Parkteatern i Stockholm, Sven Hugo Persson, mångårig medarbetare på Sveriges Radio som också arbetat som dramaturg på Dramaten och Klas Gustafson, författare och journalist, som skrev den stora Gösta Ekman-biografin "Farbrorn som inte vill va' stor" 2010. Vi samtalar om humor, timing och svärta och våra gäster väljer ut varsin scen som illustrerar Gösta Ekmans storhet.

I dagens OBS berättar Josefin Holmström hur Emily Dickinson i sin poesi kopplade samman vulkanerna med det amerikanska inbördeskriget, med kvinnligt skapande och med sig själv.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Marie Liljedahl

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".