En skröplig sextioåring i behov av nystart, när ska rasismen mot samer upphöra och din handstil avslöjar dig INTE som slacker

41 min

I dagens program tar vi tempen på EU vars Rom-fördrag fyller sextio i år. Och så undrar vi hur rasismen mot samer kan fortgå.

En skröplig sextioåring i behov av nystart

För en dryg vecka sen fyllde Rom-fördraget som är själva grunden EU-samarbetet 60 år. Men unionen är inte i högform. Och med start idag ska vi prata med svenska EU-parlamentariker om hur de ser på framtiden. Behöver EU förändras för att överleva? I så fall hur? Först ut är Kristdemokraternas Lars Adaktusson.

När ska rasismen mot samer upphöra?

I går var Louise och såg Sameblod, en film som väcker många tankar. Den utspelar sig främst på 30-talet, en mörk period av förtryck och rasism. Även om mycket har förändrats sen dess utsätts samer fortfarande för rasism, något som Sameradion och SVT Sapmi uppmärksammade i förra veckan. Finns det en lösning? Vi pratar med Katarina Hällgren som är projektledare för en satsning med den långa hashtaggen #vardagsrasismmotmigsomsame .

Din handstil avslöjar dig INTE som slacker

Designern Gudrun Sjödén använder sig delvis av handstilsprov när hon anställer. De med liten handstil ryker för att de är för petiga, och de med  stor handstil för att de pratar för mycket. Men - finns det vetenskapligt belägg för att handstilen säger något om personligheten? Psykologen Dan Katz kommer till studion och ber oss att inte ens tänka tanken att handstil skulle säga nåt om hur vi ska jobba.

Hur mycket söndagsångest hade du igår?

Ibland drabbas Louise Epstein av söndagsångest inför den kommande veckans alla åtaganden. Därför ställer hon i dagens program frågan till dig som lyssnar: 

VIDEO: "Skulle det vara en lösning att vi istället för att sända måndag till torsdag skulle sända tisdag till fredag"?

Här kan du delta i diskussionen eller se vad andra tycker!

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Helena Huhta

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.12
    Vincent Dumestre - Te Deum, H. 146: Prélude
    Vincent Dumestre
    Charpentier & Lully: Te Deum (Live Recording at La Chapelle Royale du Château de Versailles)
    Etikett: Alpha
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".