Kriget om talangerna

55 min

Företagen jagar unika talanger som ska bli deras framtida stjärnor. Man odlar dem i särskilda program och hoppas att de ska gå raka vägen mot företagets toppositioner. Men vad är egentligen talang?

Mala Chakraborti, 32 har bott i fyra olika länder och läst ekonomi och biokemi. Ända har ända sedan barndomen har hon gärna kastat sig in i nya saker. Nu har hon blivit utvald till supertalang på företaget där hon jobbar som strategisk chef.

-       Det är viktigt vilka individer vi väljer, säger HR-chefen på ett stort bankföretag som satsar på talangprogram för att driva upp företagets egna superstjärnor.

Men psykologiforskaren Kajsa Asplund menar att de utvalda talangerna snarare ser sig som en global elit än att de vill vara livegna ett särkilt företag. Och de medarbetare som inte blir utvalda väljer att ty sig till den lilla arbetsgruppen och inte till företaget i stort.

Kropp & Själ diskuterar vad eller vem som är en talang och hur det påverkar en person att bli utvald som särskilt lovande.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.08
  Kali Uchis - Lottery
  Album: Lottery
  Bolag: Kali Uchis LLC
 • 10.41
  Alicia de Larrocha - Rondeau: Allegretto grazioso
  Alicia de Larrocha
  Mozart Klaviersonaten: Piano Sonatas K309, 310, 311, 330
  Etikett: RCA Red Seal
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".