Judiska föreningen i Umeå tvingas lägga ner – hur tänker kommunen agera?

45 min

Efter hot och förföljelse mot den judiska föreningen i Umeå beslutade den i helgen att lägga ner verksamheten. Kommunalrådet Margareta Rönngren (S) medverkar i Människor och tro.

Svante Weyler, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, talar om vikten av att se exemplet Umeå som en del av något större.

Ett turkiskt religionsministerium med makt att agera i Sverige

Ekot i Sveriges Radio och Dagens Nyheter har nyligen avslöjat hur ett antal moskéer i Sverige detaljstyrs av den turkiska staten. I Människor och tro berättar Bitte Hammargren, mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, hur Dianyet fungerar, religionsministeriet som fungerar som president Erdogans förlängda arm.

Jehovas vittnens framtid i Ryssland avgörs i högsta domstolen

Blir det totalförbud för Jehovas vittnen i Ryssland? Det avgör Rysslands högsta domstol denna vecka. Moskvakorrespondenten Maria Persson-Löfgren rapporterar från ett land som formellt har religionsfrihet men som motarbetar ett antal olika samfund och i stället ger förtur åt den rysk-ortodoxa kyrkan.

Utbränd – då väcks tankar om meningen med livet

Vem är jag och vad är meningen med livet? Såna frågor blir brännande under en utmattningsdepression, konstaterar religionsvetaren Ann-Kristin Eriksson som gästar Människor och tro. För att komma ur sin depression kan man behöva hjälpa av vården att bearbeta existentiella frågor, menar hon.

Forskarna som tycker att Luther inte hade alla rätt

Det handlar mycket om Martin Luther detta jubileumsår. Men Patrik Hagman och Joel Halldorf, författare och teologer, har skrivit en bok som de tror kan skapa lite dålig stämning. Nåden är inte allena saliggörande, menar de. Och de tycker att klosterväsendet har mycket att lära den moderna människan.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Evelyn Glennie - Winter Waltzer
  Album: Winter Wonderland
  Bolag: KPM Music Limited
 • 14.49
  Bill Frisell - Probability Cloud
  Album: History, Mystery
  Bolag: Nonesuch
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".