Kinas jättepandor till Finland, Kina då och nu och EU:s framtid enligt Selimovic

41 min

I dagens show pratar vi om det som inte hårdbevakats: Xi Jinpings mellanlandning i Helsingfors och intresset för de anländande jättepandorna ...

Kinas jättepandor till Finland

I går besökte Kinas president Xi Jinping Finland och president Sauli Niinistö. Mötet beskriv som lite tråkigt och stelt med en presskonferens utan underhållning och utan frågor från pressen.

Det som fått finländarna att vakna till dock är att två jättepandor är på gång och ska transporteras från Kina till Ähtäri Zoo som ligger mitt i Finland. Vi ringer Yle:s Sofi Nordmyr som i dag besökt djurparken.

Läs mer på svenska Yle och se bilder på pandorna här

Kina då och nu

Dessutom Börje Ljunggren, tidigare ambassadör i Kina, aktuell med boken "Den kinesiska drömmen. Xi, makten och utmaningarna".

Inget nytt fågeläventyr

Thomas är glad idag för att Det stora fågeläventyret på SVT inte får en ny säsong, och passar också på att rätta gårdagens turturduva. Vi spelade upp ljudet från en turturduva - men det skulle ju vara JÄTTE-turturduvan.

EU:s framtid enligt Selimovic

Och i den fjärde delen i vår serie EU-akuten där vi uppmärksammar att Rom-fördraget fyller sextio år frågar vi oss hur EU ska lyfta sig i håret. Något måste ju hända, men hur?

I dag har turen kommit till Liberalernas Jasenko Selimovic. Han tycker folk säger för många självklarheter om att EU borde göra mindre, men sen i efterhand ville ha mer kontroll. Men det som gäller idag, gäller inte imorgon, tycker han. Militärt bör EU inte komma närmare NATO, utan ha en egen rörlig armé som inte är menad för storskaliga krig. Och vad ska politiker som ungerske Orbàn nu säga när de får mindre bidrag efter Brexit - kommer de tåla att bli kritiserade av sina europeiska kollegor ändå?

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Helena Huhta

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.31
  Lady GaGa - Born This Way
  Album: Born This Way
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 15.43
  David Bowie - Changes
  Album: ChangesBowie
  Bolag: Parlophone UK
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".