Om kriminaljournalistik och källkritik

35 min

Lördag den 11 oktober

Bråk mellan journalister

Ett bråk har blossat upp mellan DN-reportern Lasse Wierup och frilansjournalisten Dick Sundevall, som båda nu är rykande aktuella med varsin bok om härvan kring polisens system med hemliga infiltratörer för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

”Hanteraren”, av frilansjournalisten Dick Sundevall, bygger på den avskedade och dömde kriminalkommissarie Olle Liljegrens berättelse, medan Lasse Wierups ”Infiltratören - den smutsigaste härvan inom svensk polis” sätter infiltratören Max Åströms berättelse i centrum. Båda hävdar att det finns mycket mer att reda upp och en byk som nu måste tvättas. Lasse Wierup anklagar Dick Sundevall för att föra fram substanslösa anklagelser om att minst 1 000 personer skulle dömts på felaktiga grunder, och att det saboterar chanserna för att härvan utreds ordentligt. Båda anklagar den andre för att stödja sig på otrovärdiga huvudpersoner.

Dramaserier på webben och utmaningen mot tv-kanalerna

Vi träffar Jimi, som tillhör en slags gerillarörelse, som blixtsnabbt översätter och textar dramaserier som fildelas på nätet. Det är en utmaning mot tv-kanalerna, som de senaste åren har mött den här konkurrensen från fildelningen genom att helt enkelt korta tiden från att ett avsnitt sänds i USA till att det visas i Sverige, och för första gången går just nu en premiärsäsong samtidigt i Sverige och USA.
Vi träffar också Katarina Eriksson, inköpschef på Kanal 5, och Anders Knave, programchef på TV3 och TV6, för att se vad de har att säga om saken.

Statistiska centralbyrån publicerade felaktig statistik

Har vi en för hög tro på siffror och statistik? Och hur är det med faktagranskningen? Statistiska centralbyrån (SCB) fick nyligen dra tillbaka publikationen ”På tal om kvinnor och män”, på grund av för många fel. Misstagen uppmärksammades inte förrän boken var tryckt, och vissa medier hade redan hunnit använda sig av boken. Studenter på journalisthögskolan i Göteborg hittade felen under en övning de fick av sin lärare.

Politiserade medier i USA

Valet i USA närmar sig med stormsteg, och i USA frodas åsiktsjournalistiken. När vi i Sverige är vana vid krav på balans i journalistiken i valtider så får man vara särskilt uppmärksam som iekonsument USA. Vissa hävdar att den objektiva journalistiken är död, och tycker snarare att journalisterna öppet ska visa vem de stöder i valet, medan andra hoppas på en tillbakagång till den avskaffade rättvisedoktrinen.
Jeff Jarvis, känd bloggare och chef för programmet för interaktiv journalistik vid City University of New York, hör till dem som försvarar åsiktsjournalistiken.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista