ARBETE OCH VÄRDIGHET

56 min

Lördag 11 oktoberI Etiopien köar somalier utanför svenska ambassaden, de drömmer om arbete och en framtid. I England finns somalierna som flyttade från arbetslöshet i Malmö till jobb och acceptans i Sheffield. Och i Turkiet uppkallar man en gata och en park efter mannen som hjälpte flera tusen turkar till arbete i Sverige. Då, på 1960-talet, fanns jobb för invandrare i Sverige.

I februari presenterade regeringen ett nytt förslag om krav på arbete och bostad för anhöriginvandring. ”Ett försörjningskrav skulle innebära ytterligare stöd för den arbetslinje som regeringen driver. Alla som kan arbeta ska göra det i så stor utsträckning som möjligt”, sa Fredrik Reinfeldt vid presskonferensen som hölls i Landskrona. I direktiven för försörjningskrav för anhöriginvandring skriver man att försörjningskravet ska omfatta en så vid krets som möjligt, dvs. make, sambo, barn...sökande som är anhöriga till flyktingar och till vissa katergorier skyddsökande samt barn ska dock inte omfattas. Erik Lempert har fått regeringens uppdrag att lämna förslag på hur ett försörjningskrav vid anhöriginvandring kan utformas. Utredningen ska vara färdig den 1 december.

 Med i programmet finns Christer Hallerby, statssekreterare hos intergrationsminister Nyamko Sabuni, för att redogöra för regeringens linje om att försörjningsplikt i samband med anhöriginvandring kan komma att minska risken för att nyanlända invandrare hamnar i utanförskap.
Anhöriginvandringen är den grupp som står för den största andelen av nya uppehållstillstånd i Sverige. Den svenska ambassaden i Addis Abeba är en av de ambassader som tar emot flest ansökningar om familjeåterförening. Frilansjournalisten Magnus Bellander besökte ambassaden i våras. Han kom dit en söndagskväll när människor som vanligt köade för att inför ambassadens öppnande på morgonen. Många av dem har höga förväntningar om vad ett liv i Sverige innebär.

Verklighetens svenska arbetsmarknad har krossat många drömmar. Ett resultat av svårigheterna att komma in på den svenska arbetsmarknaden har blivit en ström av invandrare till Sverige som flyttar vidare till Storbritannien. Den som har blivit svensk medborgare har samma rätt som alla andra att fritt flytta inom EU. Speciellt har det handlat om somalier och iranier. Många hundra ur den stora grupp somalier som kom hit som flyktingar kring 1990 har ofta kunnat byta 8-10 års arbetslöshet i Sverige mot arbete i England. Bland dem finns en f d kommunalpolitikern från Malmö, Mohammed Issa, som satt i Malmö kommunfullmäktige för socialdemokarterna och var Sveriges förste folkvalde somalier. Men några jobb fick han aldrig och för sex år sedan bröt han och hans familj upp från Rosengård och flyttade till Sheffield. Konflikts Agneta Ramberg har besökt Mohammed Issa och hans landsmän. 

Det bor omkring hundratusen människor i Sverige med turkiskt ursprung. Dom första kom i början av sextiotalet. Många kom hit med hjälp av en man som heter Ahmet Ergin Day. Efter några år i Sverige startade Ergin Day ett informationskontor i Stockholm, där hjälpte han nyanlända turkar att hitta jobb och bostad. Hans ambition var att hjälpa de som utnyttjades av oseriösa hyresvärdar eller arbetsgivare, dessutom ordnade han med ansökan om arbetstillstånd. 1962 var Ergin Day gift med Sengül som var 16 år och väntade barn. Men deras vägar gick skilda håll och Sengül kämpade hårt som ensamstående mamma i sitt nya hemland. Idag  bor Ergin Day i Turkiet, men nyligen var han på besök i Sverige. Konflikts reporter Randi Mossige-Norheim följde med Ergin Day hem till vänner och släktingar.
Programledare: Agneta Ramberg
Producent: Marie Liljedahl

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista