Fillon - en man av folket?

3:17 min

Utrikeskrönikan den 10 mars 2017. Paris.

Paris fredag.

–Francois Fillon är folkets kandidat till presidentposten, för han säger som det är.

Så sa två herrar som kallar sig Jacques och Uber som jag träffade på Place de Trocadéro i söndags i väntan på att Francois Fillon skulle tala där.

De hade rest långt för att vara på plats där i regnet, för att "revoltera emot de professionella politikerna" som de sa.

En hissnande beskrivning. Francois Fillon blev borgmästare vid 29 års ålder, efter att ha varit politisk assistent sen han var 20. Han har varit parlamentsledamot och premiärminister. En mer professionell politiker, nyss fyllda 63, får man leta efter.

Han är utbildad jurist efter en stökig skolgång och bor i en stor herrgård på landsbygden.

Han är högerpolitiker och vill reformera och skapa fler jobb, men han har en självbild av en underdog.

Och han förstår sig på det politiska spelet.

När Fillon gör referenser till general de Gaulle, Napoleon Bonaparte, Georges Clemenceau, så är det för att dom är franska nationalhjältar, personer som räddat nationen, som agerat för folket.

Men i sitt sista tal i primärvalskampanjen nämde Fillon också Gavroche, en litterär figur, den modige lille gatpojken i Victor Hugos "Les Miserables", han som stal ammunition från de döda soldaterna och som andra soldater sköt emot, men som sparven som lurar jägarna, så var Gavroche hela tiden snabbare än dom.

I veckan höll en påtagligt blek och sammanbiten Alain Juppé en presskonferens där han sa, att han inte skulle ta över efter partikamraten Fillon.

Främst för att Francois Fillon verkligen inte tänkte lämna kampanjen.

Visst var Alain Juppé frestad, men att han inte skulle ersätta Fillon är inte så förvånande när man ser den större bilden.

När Juppé förlorade primärvalet pratade han länge och väl om det näthat han fått utstå. Juppé som är borgmästare i Bordeaux sa för många år sen sa ja till byggandet av en moské där och den uppgiften har sen dess fått sitt eget liv på nätet.

Herrarna Jacques och Uber som väntade på Fillon i söndags, anser att Juppé är alltför tillåtande mot islam och att han står för långt åt vänster.

Alain Juppé å sin sida anser att partiet har radikaliseras med Francois Fillon.

I Victor Hugos drama dödades Gavroche till slut av en av soldaternas kulor, men i presidentvalsdramat har vi inte sett den sista akten än. I den här berättelsen kommer kanske Gavroche - Fillon att borsta av sig dammet och krönas till konung.

Akt tre har bara just börjat.

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".