Hamas och kvinnorörelsen

44 min
Fredag 10 oktober 1403 och lördag 11 oktober 1700


När Hamas överraskande vann det palestinska parlamentsvalet i januari 2006, var det många som oroade sig för vad det skulle innebära för kvinnorna. Det talades om ökat slöjtvång, social kontroll och strängare tolkningar av den islamiska Sharialagen. Men hur blev det? Och hur hanterar kvinnorrörelsen en ökad islamisering av samhället? Reportage från Palestina av Hanna Larsson och Pernilla Ahlsén.

- Fundamentalism finns inom alla religioner, och det är ett fenomen som växer i osäkra tider.
Det säger den engelske författaren och psykologen Peter Herriot som i dagarna kommer ut med sin bok Religious Fundamentalism. Global, Local and Personal, en bok om global, lokal och personlig fundamentalism.
-Fundamentalismen behöver alltid en fiende att definiera sig emot, berättar Peter Harriot för Människor och tros reporter Sören Wibeck.
- Därför är fundamentalister beredda på kamp, även om det inte alltid behöver innebära våld.


- Mitt liv är som en droppe i tidens hav. Då är det inte svårt att acceptera universums oändligaavstånd och mängd av stjärnor, säger astronomen Marie Rådbo.
I sin nya bok Ögon känsliga för stjärnor - en bok om rymden beskriver hon sitt förhållande till kosmos. I Kvartsamtalet blickar hon ut mot himlavalvets ljus och mörker och funderar kring vad vi kan lära om det lilla livet genom att vandra runt i den kosmiska hembygden.

 

 

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren