Svart filmvåg. Från "I Am Not Your Negro" till "A United Kingdom"

26 min

P1 Kultur möter Tempo-aktuella regissören Raoul Peck och analyserar hans film "I Am Not Your Negro" i studion. Dessutom träffar vi David Oyelowo som gör huvudrollen i "A United Kingdom".

Debatten #oscarssowhite ser redan ut att ha påverkat filmbranschen i grunden. Fler svarta skådespelare och fler filmer med svart tematik än någonsin var Oscarsnominerade i år. Och filmen Moonlight i regi av Barry Jenkins fick efter viss scenisk oreda priset för bästa film. 

Regissören Raoul Peck är på Sverigebesök i samband med Tempofestivalen och visar sin film "I Am Not Your Negro", den har även vanlig biopremiär 17 mars. Förläggaren Alle Eriksson, även aktiv i föreningen Tryck som samlar kulturarbetare ur den afrikanska diasporan kommer till studion för att tala om Pecks film.

Även kulturredaktionens Nina Asarnoj kommer till studion för att tala om andra aktuella verk i den svarta filmvågen

Vi har också träffat regissören Amma Asante som gjort den bioaktuella filmen "A United Kingdom", som handlar om kärleken mellan en svart kronprins och en vit brittisk medborgare.

En kärlekshistoria som fick stora politiska konsekvenser, och så småningom ledde till födelsen av den självständiga nationen Botswana.

David Oyelowo spelar kronprinsen och Karin Svensson träffade både honom och regissören i London. 

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Nina Asarnoj

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".