Terapidjur på planet: Ekots Johan Bergendorff i Los Angeles

3:28 min

Utrikeskrönikan 13 mars med Johan Bergendorff

Los Angeles flygplats, måndag.

Kön till säkerhetskontrollen ser ut att vara oändligt lång. Det verkar förresten finnas flera köer och nån sorts smitväg, antagligen för passagerare som betalt extra för att slippa stå här och svettas. Står jag ens i rätt led?

Planet går om en timme. Jag blickar upp mot en reklamskylt på väggen. Kaptenen har nu tänt skylten för svansviftning står det. Med tillägget: på LAX, som flygplatsen förkortas, så hjälper husdjur till att stressa av passagerare.

Jag skakar på huvudet, eftersom jag minns hur det var på en flygning från Kairo till Wien härom veckan. Plötsligt började passagerarna bakom mig att ropa oroligt, stoppa den, akta tror jag att de sa på lite olika språk. Så känner jag hur nått stryker förbi mitt ben, blixtsnabbt. Ett litet djur med lång svans, är det en råtta?

En österrikisk flygvärdinna ger barskt order att vi ska försöka fånga den livrädda katten som smitit ur sin transportväska. Jag sa till henne att hon absolut inte fick öppna på blixtlåset, förklarar flygvärdinnan och blänger ilsket på en blossande röd småbarnsmamma som står handfallen i mittgången.

Passageraren bakom mig förklarar att hon har kattallergi och absolut inte kan fånga in missen. Själv gör jag ett försök, men den är hal som en ål, och jag vill inte nypa tag för hårt på fel ställe nere vid golvet utan att se den. Jag har inte lust att få ett infekterat kattbett och i värsta fall rabies.

Efter att katten sprungit ett antal gånger förbi mina ben, så kryper flygvärdinnan ned på kabingolvet och in under stolsraden bakom och lyckas få tag på nackskinnet på kattstackarn. Småbarnsmamman tar den i famn och lovar att genast stoppa ned i transportväskan och stänga noga. Snart infinner sig åter lugnet. Ja utom dem som är flygrädda då, uppskattningsvis nånstans mellan tio och 20 procent av passagerarna i kabinen.

Väl igenom säkerhetskontrollen här i Los Angeles frågar jag vad den där svansviftningsskylten som reklamen talade om egentligen innebär. Det visar sig vara ett program som funnits nu i fyra år där frivilliga tar med sina terapihundar som vanligen är på sjukhus hit till terminalen. Stressade passagerare kan klappar hundarna och får en vänlig slick som bot för sin ångest. Men ombord på planen kommer alltså inte de fyrbenta terapeuterna, så reklamen är missledande. 

Levande djur ombord kan ju dessutom som i mitt kattexempel snarare öka stresspåslaget. Den som sett filmen ”Snakes on planes”, där ett hundratal giftormar smugglas ombord på ett plan på väg hit till Los Angeles och sedan släpps lösa i kabinen, vet vad jag talar.

Den vanligaste metoden för folk att klara sin flygrädsla verkar vara att dricka alkohol eller ta lugnande tabletter före start. Men en amerikansk studie tyder på att det kan öka fobin vid nästa flygning.

Så varför inte ta med robotkatter ombord? Priset har sjunkit till under en tusenlapp styck för dessa jamande och spinnande hightech mjukisdjur. Vetenskapliga studier tyder på att de ökar välbefinnandet hos dementa. Äldreboenden både i New York och Kalifornien har köpt in säckvis till de boende.

Jag tänker mig att kabinpersonalen inte bara delar ut hörlurar till filmvisningen utan också en bedårande robotvalp eller kattunge i knät för dem som behöver stilla sin oro. Naturligtvis med en knapp på magen så att den kan sättas i flight mode vid start och landning.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista