Tänkte inte på det… Brexitbeslut får konsekvenser: Staffan Sonning, London

2:51 min

Utrikeskrönikan den 14 mars 2017. London

London tisdag.

Jag tänker på alla sidokonsekvenser av Brexit. Och på den brittiska humorn. I går kväll och i natt gav både parlamentets underhus och överhus premiärminister Theresa May grönt ljus för att lämna in ansökan om utträde ur EU. I sanning ett historiskt beslut

Vad det kommer att innebära är totalt oklart på väldigt många plan. Inte minst personliga.

Jag läste i går ett upprop på sociala medier om ett särskilt hjärtskärande fall: En gammal man som heter Philip har nu fått se hela sin framtida existens i Storbritannien kastad ut i osäkerhet. Han har grekiska rötter, men flyttade till Storbritannien för att gifta sig med sitt livs kärlek, Betty. Och liksom alla andra från övriga EU-länder, bör han omfattas av hotet att kastas ut, när landet lämnar EU, trots att han är gift med en britt och har flera barn. Uppropet manar alla läsare att skriva till sina parlamentsledamöter och kräva att Philip inte deporteras. Han är 95 år och mycket sårbar, understryker uppropet.

Efter närmare studium av uppropet, är jag inte säker på att det är helt allvarligt menar. Bilden av den gamle sårbare mannen är nämligen misstänkt lik prins Philip, hertig av Edinburgh. Det vill säga drottning Elisabeths make, en gång född på den grekiska ön Korfu.

Det är julafton varje dag för den brittiska humorn. För precis den gamle Philips påhittade problem är verklighet för tre miljoner människor från andra EU-länder i Storbritannien. Häromveckan berättades historien om en holländsk kvinna, som gift sig med en brittisk man och bott här i 24 år tillsammans med maken och flera barn. När hon sökte uppehållstillstånd för säkerhets skull, blev det nobben.

En annan grupp som ägnats en del bekymrade rubriker, är Storbritanniens hästägare. Det är EU:s regler om fri rörlighet för arbetskraft som ligger bakom Brexit. Britterna vill bromsa invandringen från övriga EU-länder. Men det innebär sannolikt den oönskade konsekvensen att den fria rörligheten för hästar också kommer att försvinna, och därmed försvåras möjligheten för brittiska hästägare att delta i tävlingar i andra EU-länder.

Men de kanske mest rynkade pannorna gäller fotbollen. Brittiska fotbollslag innehåller rätt begränsade mängder brittiska spelare nuförtiden. Och en hel del stjärnor kommer från övriga EU-länder. Om fotbollsspelare skulle omfattas av samma regler som britterna planerar att införa för andra yrkesgrupper, så skulle ingen klubb få anställa en fotbollsspelare från övriga EU, om klubben inte kan visa, att det inte finns någon infödd britt som kan sparka boll.

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".