Svenska ursprungsmyter

25 min

Vetenskapsradion Historia i P1 den 9 oktober 13.20, repris 11 oktober 19.35 samt 15 oktober 01.15

Hur gammalt är Sverige och var stod rikets vagga? Frågorna har gäckat historiker i århundraden och föder idag ett växande historieintresse där medeltidsriddaren Arn banar vägen. Myterna om Sveriges ursprung har nu också blivit föremål för ett forskningsprojekt vid högskolan i Södertörn.

- Frågan om Sveriges ursprung väcktes redan på 1100-talet och är lika aktuella idag, berättar historikern Lars Hermansson.

Vetenskapsradion Historia frågar sig också hur det kan komma sig att nazismen fått en så central roll i populärkulturen. Medievetaren Eva Kingsepp vid Stockholms universitet disputerar nu på en avhandling om nazismen i populärkulturen.

- Nazismen hittas idag överallt,  i såväl film som i datorspel och dokumentärer och vårt intresse för nazismen tycks omättligt, säger Eva Kingsepp.

Dessutom avslutas serien om Alexander den Store. Arkeologiprofessorn Frands Herschend (bilden) letar efter Alexanders grav i Alexandria, en av de platser som gör anspråk på att vara Alexander den Stores sista viloplats.

Programledare är Tobias Svanelid.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista