KONSERT: Herbert Blomstedt dirigerar Johannespassionen

Här finns inget ljud

Vad vore påsken utan Bachs passioner? Här hör vi hans Johannespassion med Bayerska radions kör och orkester under ledning av en snart 90-årig maestro.

Johann Sebastian Bachs båda passioner, Matteuspassionen och Johannespassionen, är närmast obligatoriska i påsktider och båda har gjort resan från kyrkan och in i konsertsalarna. Den välkända historien om Jesu liv och död och musikens inneboende drama har till och med då och då lockat till sceniska uppsättningar. 

Johannespassionen är den äldsta och också den kortare av de två och hade sin urpremiär på långfredagen 1724 i Nikolaikyrkan i Leipzig. Texten hämtade Bach främst - som namnet antyder - från Johannesevangeliet, men lade också till avsnitt från andra ställen i Bibeln och från nyare religiösa texter i mer känslofylld stil.

Av Bachs båda passioner betraktas ibland Matteuspassionen som den mer raffinerade och fullödiga, medan Johannespassionen är råare och mer ofärdig. Men detta gör kanske också dramat mer direkt och ofiltrerat.

Avgör själv i denna konsert från München där Herbert Blomstedt leder Bayerska radions orkester och kör och där den engelske tenoren Mark Padmore är inkännande evangelist.

Konserten är en del av EBU:s påskmusikdag.

J S Bach: Johannespassionen
Evangelist: Mark Padmore
Kristus: Peter Harvey
Solister: Anna Prohaska, sopran, Elisabeth Kulman, mezzosopran, Mark Andrew Staples, tenor, och Krešimir Stražanac, basbaryton.

Bayerska radions symfoniorkester med kör. Dirigent: Herbert Blomstedt. Konsert 24/3, Herkulessalen, München. Från bayerska radion.

programledare: Sara Norling

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.01
  - Holy Week Music Day - Sunday, 9 April 2017
 • 19.02
  Daniel Barenboim, Shai Wosner, piano - Konsert F-dur, "Lodron-konserten"
  Kompositör: Wolfgang Amadeus Mozart
 • 19.26
  Eric Ericsons kammarkör, Martina Batic - Call love to mind
  Kompositör: Mirjam Tally
 • 19.37
  Radiokören/Sjölvist - Musik för en stor kyrka
  Kompositör: Tomas Jennefelt
 • 19.49
  Gothic Voices - O Jerusalem, aurea civitas
  Kompositör: Hildegard av Bingen
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".