Om tv-stjärnan i flyktinglägret: Ekots Johanna Melén i Aten

3:08 min

Utrikeskrönikan 15 mars med Johanna med Melén

Aten, onsdag.

Ibland sitter berättelsen där utan att man fattar det.

Som Jalal i sin svarta basebollkeps med guldemblem och den gulsvartrutiga skjortan som matchade så snyggt under jackan. Där satt han och var killen som tolkade från pashto till engelska när jag intervjuade den inofficiella ledaren för de afghaner som lever i flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos.

Han gjorde det väldigt bra men jag brydde mig inte så mycket om just honom för han var ju bara tolken. En glad och lättsam kille i basebollkeps på sned.

Jag fick Jalals nummer och ringde honom morgonen därpå. Kanske kunde han hjälpa till att hitta fler personer där innanför taggtråden i det flyktingläger som blivit ökänt för sin miserabla levnadsstandard.

Efter en stund dök basebollkepsen upp. Jalal kom själv ut genom lägergrinden med två nya intervjuobjekt och snart stod vi på en lerig grusväg en bit från lägret och Jalal tolkade tålmodigt deras gripande flyktinghistorier till engelska.

Under en paus i intervjuandet sa Jalal lite helt apropå att vi ju faktiskt var kollegor. I Afghanistan var han programledare i tv. Han hade ett politiskt program, ett komediprogram och ett satirprogram. Först nu gick det upp för mig att Jalal också var flykting, han bodde också därinne i Moriamisären, han skingrade bara tankarna genom att hjälpa till än här än där som gratisarbetande tolk. Han hade två bröder därinne i lägret, de var också i tv-branschen. Jalals pappa var faktiskt en känd skådespelare.

Hans historia växte fram lite undan för undan, mellan samtalen där han bara var tolken. Hur han stoppats på gatan och misshandlats som en varning. I sitt satirprogram på tv hade Jalal klätt ut sig till en kvinna och riktiga kvinnor hade varit med i hans program utan att bära sjal.

Jalal struntade först i varningarna men då blev det bara värre och till sist förstod han att det faktiskt var fara för livet. Inte bara för hans liv, för hela familjens liv.

Föräldrarna levde nu som flyktingar i Iran medan han och de två bröderna tagit sig hit, till Lesbos, men inte längre. Nu var de fast där sedan åtta månader. Nu visste Jalal lika lite som alla andra där i lägret vad framtiden innebar. Kunde de fortfarande tro på drömmen om frihet i Europa eller skulle allihop skickas tillbaka till Turkiet nu?

Där hade Jalal gripits av polis när han frågade efter adressen till UNHCR:s kontor och kommit loss först efter en rejäl summa mutpengar. Vi sa "hej då" och "tack" vid Morialägrets grind. Jalal knallade tillbaka in med sin basebollkeps på sned och i den gulsvartrutiga skjortan som satt så snyggt under jackan. För Jalal är jag säker på att det kommer att gå bra.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista