Barns arbete

25 min

Måndag 6 oktober kl 13.20, tisdag 7 oktober kl 19.03 och söndag 12 oktober kl 19.35

Ända fram till 1950-talet slutade många barn skolan redan vid 13-årsåldern för att i stället börja arbeta. Idag har vi en föreställning om att barn inte längre arbetar, att unga kommer in i arbetslivet allt senare och att skolan har ersatt arbetet. Men arbete har fortfarande en viktig roll i många barns och ungdomars liv, även om arbetet har skiftat karaktär. Det säger Ingrid Söderlind, som är forskare vid Institutet för framtidsstudier och en av redaktörerna för den nya boken Barndom och arbete.

Aktier, fonder och andra finansiella produkter har under de senaste årtiondena börjat marknadsföras för en ny publik. Det sker med reklam som på olika sätt inriktar sig på våra känslor, och gamla tiders ”Spara och Slösa” har ersatts med en ny slags moralism. Det säger företagsekonomen Dick Forslund, som är aktuell med boken Hit med pengarna!.

Dessutom diskuteras olika fotbollsmyter, med anledning av boken Myths and Facts about Football. En av redaktörerna är Patric Andersson, docent vid Handelshögskolan i Stockholm, och han reder ut olika myter kring straffsparkar, tränarbyten och laguppställningar.

Programledare är Urban Björstadius.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista