Känd mediekritiker: Medierna har delansvar för "Plundringen"

20 min

(OBS! Sänds enbart söndag denna veckan för att ge plats för SR-vinnarna på Radiogalan förra veckan. Och från och med nästa vecka utgår vår ordinarie förstasändning på lördagar kl 15.35, för att fram till jul ge plats åt ett nyinsatt ekonomiprogram. Problemen med ekonomin får med andra ord till och med följder för P1:s tablå. Men lugn - Publicerat finns kvar på söndagar kl 12!) Ansvaret för den amerikanska ekonomins kollaps finns på tre ställen: Wall Street, hos politikerna - men även hos medierna!Det anser Danny Schechter, känd amerikansk mediekritiker som kom ut med boken ”Plunder”, Plundring, bara någon vecka innan Lehman Brothers gick i konkurs i mitten av september.

 

Danny Schechter har i flera år, bland annat via sin blogg och sajt, varnat för och agiterat mot den ohämmade villalåne-karusellen och kreditcirkusen i USA. Ingen eller få lyssnade.

I början av 2007 hade hans dokumentärfilm ”In debt we trust” premiär. Mottagandet var kallsinnigt. Ekonomin mår bättre än någonsin. Du är en domedagsprofet och alarmist som är helt fel ute, hette det.

Ingen förläggare

Schechter fortsatte sin undersökande journalistik. Men det var nästan omöjligt att hitta en förläggare till boken ”Plunder: Investigating Our Economic Calamity and the Subprime Scandal”. (Ungefär: Plundring, En undersökning av vårt ekonomiska sammanbrott och villalåne-skandalen).

Till slut hittade Danny en liten förläggare. En vecka innan investmentjätten Lehman Brothes gick i putten kom boken ut. Det vill säga strax innan ekonomin var på väg mot en större kollaps.

Brottslighet, inte girighet

-Det vi ser är inte girighet, det är kriminalitet, brottslighet, anser Danny Schechter. Kring 25 storföretag undersöks nu av FBI och fler lär det bli.

Han är mycket kritisk mot att medierna nästan hela tiden spelat med, inte varnat och grävt mer.

Inte stöta sig med annonsörerna

Och anser att en förklaring ligger i att medierna, precis som politikerna knappast vill stöta sig med de som betalar dem: annonsörerna, de stora företagen, som dessutom äger de tongivande medierna och ger bidrag till politikerna.

Läsa bakifrån

-Tidigare har man fått läsa finanstidningarnas artiklar bakifrån för att ha ens en liten chans att förstå vad som möjligen var på gång. Nu toppar krisen alla nyhetssidor.

Ändå har det aldrig investerats så mycket i ekonomijournalistik som de senaste åren. USA har fyra ”dygnetrunt-kanaler” på området: Fox Business, CNBC och Bloomberg bland andra. 

-Men de är mer till för investerarna som ska göra mer pengar, inte till för vanligt folk, anser Schechter.

Hjältar i medierna

-Tv-kanalerna bryr sig mindre om inflation, arbetslöshet och folks levnadsvillkor. Direktörna har däremot länge beskrivits som hjältar, säger han.

Men trodde han ens själv att det skulle gå så illa med den amerikanska ekonomin som det nu gjort?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista