Finanskrisen och ekonomijournalistiken

35 min

Finanskrisen och ekonomijournalistiken Finanskrisen är över oss och under ett par veckors tid så har amerikanska krispaket, chockfall på börsen och hotande boräntor präglat nyhetsflödet. Samtidigt kommer det kritik mot hur medierna rapporterar om finanskrisen: Journalistiken misslyckats att självständigt granska vad som egentligen händer i det finansiella systemet, och man sviker sitt upprag mot lyssnare, läsare och tittare. Public service framtid I onsdags gick remisstiden ut för den statliga utredningen om public service, ”Kontinuitet och förändring”. Frågan om Sveriges televisions sponsring är en av de heta stridsfrågorna. Opålitliga och dyra digitala arkiv Kanske har ni hört om datorkraschen på Sveriges radio, där 80 000 ljudfiler ur radions arkiv försvann. Man har lyckats återskapa det mesta, men 18 000 program och reportage är borta ur radions arkiv. Händelsen ställer frågan på sin spets om hur säkra dom växande digitala arkiven egentligen är.

Finanskrisen är över oss och under ett par veckors tid så har amerikanska krispaket, chockfall på börsen och hotande boräntor präglat nyhetsflödet. Samtidigt kommer det kritik mot hur medierna rapporterar om finanskrisen: Journalistiken misslyckats att självständigt granska vad som egentligen händer i det finansiella systemet, och man sviker sitt upprag mot lyssnare, läsare och tittare. Vi träffar grävande ekonomijournalisten Gunnar Lindstedt, på Veckans affärer, som levererar hård kritik mot bevakningen. Och så pratar vi bland annat med ekonomijournalister på Ekoredaktionen om hur man arbetar och vad man säger om den här kritiken.

Public service framtid

I onsdags gick remisstiden ut för den statliga utredningen om public service, ”Kontinuitet och förändring”. ”Medierna” har läst remissvaren. Frågan om Sveriges televisions sponsring är en av de heta stridsfrågorna. Vi kan också berätta om en annan utredning som kan förändra villkoren när det gäller reklam och produktplacering för de kommersiella tv-bolagen.

Opålitliga och dyra digitala arkiv

Kanske har ni hört om datorkraschen på Sveriges radio, där 80 000 ljudfiler ur radions arkiv försvann. Man har lyckats återskapa det mesta, men 18 000 program och reportage är borta ur radions arkiv. Filerna finns visserligen arkiverade på statens arkiv för ljud och bild, med mp3-kvalitet, men det kommer gå åt en del tid och pengar att hämta dom till radion igen.Händelsen ställer frågan på sin spets om hur säkra dom växande digitala arkiven egentligen är.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista