Kapitalismen som religion

44 min

Fredag 3 oktober 1403 och 4 oktober 1700 i P1


Uppsägningar och varsel i Sverige. Finanskrasch i USA och toppmöte i EU om hur politikerna kan möta den hotande lågkonjunkturen. I den ekonomiska krisens spår väcks frågor om vår tilltro till det kapitalistiska systemet. Har vi haft en övertro, en nästan religiös tilltro till Mammon och marknaden? Är det en nödvändig tillit eller är det dags ompröva den? Och varför väcker krympande pensionspengar en existentiell vånda och oro? Samtal i Människor och tro med Karim Jebari, praktisk filosof och Susanne Wigorts Yngvesson, teolog. Rubriken har vi lånat från den tyske tänkaren Walter Benjamin som på 1920 talet skrev i sin ofullbordade essä Kapitalismen som religion: ”Kapitalismen kan betraktas som en religion, dvs kapitalismen tjänar väsentligen samma tillfredsställande av samma besvär,kval, oro, som de tidigare så kallade religionerna gav svar på.”

Hur överlever tron då ondskan triumferat? Fjorton år efter folkmordet brottas fortfarande Rwandas befolkning med frågor om skuld och försoning. Temat är också centralt i kyrkorna eftersom många enskilda präster, nunnor och trogna kyrkobesökare deltog i massmördandet. Reportage av Magnus Bellander.  

Judas har i 2000 år varit sinnebilden för förrädaren. Men var verkligen kyssen det yttersta sveket? Många forskare har under dom senaste åren ändrat uppfattning om honom. Fyndet av Judasevangeliet, en koptisk text från 300-talet som publicerades av National Geographic 2006, har ökat intresset. En svensk forskare, Jörgen Magnusson vid Uppsala universitet, har översatt texten till svenska. Han lanserar i en nyutkommen bok en egen teori om förhållandet mellan Jesus och Judas - där Judas inte är förrädare.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista