Rasismen i Sydafrika: Samuel Larsson i Johannesburg

3:04 min

Utrikeskrönika den 16 mars 2017. Johannesburg, Sydafrika.

Johannesburg, torsdag.

Rasism och främlingsfientlighet. Tro det eller inte, men det är vad som dominerar samtalet här i Sydafrika. Man kunde ju annars tro att rasismen här dog med apartheidregimen i början av 90-talet.

Då, när svarta och vita äntligen blev lika inför lagen, när alla Sydafrikaner efter decennier av rasistiskt förtryck blev fullvärdiga medborgare i sitt eget land. Här om någonstans borde man väl förstå och värdera mångfalden och toleransen. I regnbågsnationen Sydafrika. Inte kan väl ett samhälle med en sådan historia så snart igen glida baklänges tillbaka ner i främlingsfientlighetens dynga?

Jo, åtminstone verkar det så. Och det är dessutom inte, som den gången, vita som förtrycker svarta. Utan svarta som ger sig på andra svarta.

I Sydafrika är levnadsstandarden högre än i övriga Afrika vilket gjort landet till ett mål för miljoner ekonomiska migranter. Här finns dessutom en gigantisk gruvindustri som gjort att landet länge haft stor arbetskraftsinvandring från hela regionen. Laglig och olaglig invandring har gjort att det idag bor människor från i stort sett hela Afrika här i Sydafrika.

I maj 2008 dödades över 60 personer i en våg av hatbrott mot andra afrikaner som började här i Johannesburg. Sedan dess har oräkneliga gästarbetare tvingats från sina hem, utländska affärsmän fått sina butiker sönderslagna och hitflyttade familjer fått sina hem nedbrända..

Och det verkar som att hatbrotten nu tar ny fart. Senaste veckorna har antalet attacker mot utlänningar ökat dramatiskt. Det är stora rubriker i alla tidningar och sociala medier kokar av ilska. I förra veckan hölls en protestmarsch mot invandring i Pretoria, några mil från Johannesburg där arga sydafrikaner repeterade gamla slagord. Utlänningar tar jobben, begår brott, säljer knark, bedriver prostitution och är arroganta - särskilt nigerianerna, sägs det. Och somalierna, de är ännu mer illa ansedda.

Många politiker har också underblåst de främlingsfientliga stämningarna och kritiken är hård mot en upplev slöhet från rättsapparatens sida. Nästan ingen har ställts till svars för de många grova brotten.

Frågan är vad allt det här beror på. Enligt vissa har det med ojämlikheten, fattigdomen och utsattheten hos Sydafrikas egen svarta underklass att göra. Andra menar att orsaken är apartheidtiden. Om rasismen institutionaliserats många decennier raderar man inte ut den över en natt.

Oavsett orsak så har reaktionerna varit starka runt om på kontinenten. Under apartheidregimen hade det svarta Sydafrika en solid uppbackning från resten av Afrika. Solidariteten var benhård. Idag är det många afrikaner som tycker att lite ödmjuk tacksamhet vore klädsamt.

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".