Vårdslös vaccinrapportering och helig helgrit

35 min

Åsikter ställdes mot fakta i Sveriges Radios vaccininslag. SVT rapporterade att ingen ville bygga polishus i Rinkeby, men stämmer det? Så prästen som bjuder besökarna på melodikryssets sakrament.

Vilseledande vaccininslag i Studio ett 
I Sveriges Radio ställdes magkänsla och konspirationsteori mot vetenskapligt beprövad metod. Humbug mot evidens, åsikter mot fakta.

När P1-programmet Studio Ett i måndags skulle diskutera dom oroväckande fallen av mässling i Stockholm var två personer bjudna till bords. Smittskyddsläkaren Per Follin och så “hälsobloggaren” Mia Tjärnlund.

Hon presenterades som trebarnsmamma som valt att inte vaccinera sitt yngsta barn. Men Mia Tjärnlund, hon är så mycket mer än så.

På sin blogg driver hon sedan länge kampanj för att vaccin gör oss sjuka. Att vi måste sluta styras av en “elit” med ekonomiska intressen och istället boosta vårt immunförsvar med positiva vibrationer, en dos kolloidalt silver och lite organiskt svavel.

Vad gjorde egentligen Studio Ett för bakgrundskontroll? Hur kommer det sig att osanning fick stå oemotsagd och trots alla fel – varför sändes programmet, bara några timmar senare, ut på nytt?
Reporter: Johan Cedersjö

Polishus på bud
Förra veckan rapporterade SVT att det nya polishuset i Rinkeby blivit försenat eftersom inget byggbolag av säkerhetsskäl vågar bygga det. En nyhet som gick rakt in som ytterligare en pjäs i diskussionen om svenska förorter. Artikeln blev delad 11 000 gånger på sociala medier.

Gav upphov till politiska utspel och tog sig hela vägen in i ledartexter. Detta trots att den bygger på bara anonyma källor.

Stämmer verkligen det här? Är byggbolagen så rädda för Rinkeby att dom inte ens vill åt ett attraktivt kontrakt?
Reporter: Erik Petersson

Melodikrysset som helig helgrit
Varje lördag klockan 10.03, en timme innan vårt program, a då går Melodikrysset igång i vår systerkanal Sveriges Radio P4. Ett hederligt kryss som nu har funnits i 52 år.

Det är omåttligt populärt, med 1,5 miljoner lyssnare varje vecka. Och för många av dom, blir det ingen vettig lördag utan kaffe, ostfralla och korsordsflätan för just Melodikrysset.

Ett av dom mest inbitna fansen av den här lördagstraditionen, det är den bloggande prästen med det passande namnet Krister Kapell. Varje lördag samlar han hundratals virtuella vänner på sin blogg för att tillsammans, i andlig gemenskap, lösa veckans kryss.

Vår reporter Siri von Malmborg begav sig till Järfälla utanför Stockholm för att försöka förstå ett av få mediala lägereldsmoment som fortfarande finns kvar.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista