Vad är det som gör att vi kan identifiera olika språk?

24 min

Med hjälp av den virala succén ”The great language game” har forskare lyckats kartlägga vilka faktorer som gör att vi kan särskilja – eller tror oss kunna särskilja – olika språk.

Du vet hur tyska låter och kan antagligen skilja det från språket franska. Men vad är det för faktorer som gör att vi människor kan särskilja olika språk från varandra?

– Det vi använder för att kategorisera ett ljud till ett språk är många olika saker, men till stor del handlar det om typiska uttal, melodi och ord, säger Hedvig Skirgård, doktorand i lingvistik vid The Australian National University i ett inslag av reporter Elias Arvidsson.

Du hittar hela undersökningen här.

 

Veckans språkfrågor

Vad innebär egentligen ordet respekt, och är det något man ska göra sig förtjänt av eller är det ett utgångsläge som sedan kan förändras till det bättre eller det sämre?

Hur gör man när man kryper till korset? Vem kryper, och I vilket syfte?

Vad betyder ordet beckna, och har det något med becknaväskor att göra, som används för snabb narkotikaförsäljning på stan?

Polisen kommer att öka bevakningen. Polisen kommer öka bevakningen. Varför har användandet av ordet att minskat, och finns det några rekommendationer om hur det bör användas?

 

Språkvetare Ylva Byrman. Programledare Emmy Rasper.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.19
    Fred Åkerström - Balladen om eken
    Album: Freds Bästa
    Bolag: WM Sweden
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".