"Malmö brinner" på Moderna, idékamp på nätet inför franska valet och Pelle Erövraren åter musikal

Här finns inget ljud

Samtal om utställningen "Malmö brinner" och reportage från Frankrike där journalister kartlagt högerextrema på nätet. Dessutom musikalen "Pelle Erövraren 2" och jättebox från Wienfilharmonikerna.

På lördag öppnar utställningen "Malmö brinner" på Moderna museet i Malmö – en "utställning om revolt, drömmar och passioner, 1968-1988". Utställningskuratorerna Clemens Altgård och Ola Åstrand kommer till studion för att prata om utställningen.

I Frankrike – där det är val på söndag – har de högernationalistiska sidorna på nätet vuxit kraftigt under senare år. De två franska journalisterna Dominique Albertini och David Doucet har i boken "Fachosphère" kartlagt Nationella frontens patriotiska lobbyister på nätet. Reportage av Margareta Svensson.

En av världens främsta orkestrar, Wienfilharmonikerna, har blivit 175 år och firar med en jättebox av inspelningar på Deutsche Grammophon: 44 cd-skivor och en dvd med orkesterns inspelningar från 1950-tal fram till idag. P2:s Johan Korssell, programledare för Musikrevyn, har lyssnat igenom hela boxen.

Martin Andersen Nexø skrev tre romaner om Pelle Erövraren. Del ett har blivit både film och musikal, och nu är det dags igen. Musikalen "Pelle Erövraren 2" handlar om den vuxna Pelle och hans kamp i den gryende danska fackföreningsrörelsen. Följ med David Richter till Helsingborgs stadsteater.

Och i dagens OBS skildrar konsthistorikern och konstkritikern Linda Fagerström mötet mellan de två skandinaviska konstnärerna Venny Soldan och Hanna Hirsch i 1880-talets Paris. 

Programledare: Lisa Wall
Producent: Per Scholander

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.29
  Wiener Philharmoniker - Nicolai: The Merry Wives of Windsor (Die lustigen Weiber von Windsor) - Overture
  Wiener Philharmoniker
  German Overtures
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.
 • 13.32
  John Eliot Gardiner - Chabrier: España - Rhapsody For Orchestra
  John Eliot Gardiner
  Feel Good
  Etikett: Decca (UMO)
 • 13.44
  Black M - Je suis chez moi
  Album: Je suis chez moi
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".