Vilken roll spelar religion och identitet i franska valet?

45 min

På söndag röstar franska väljare, efter en valrörelse där religion varit ett viktigt diskussionsämne. Människor och tro rapporterar.

Säkerhet, ekonomi och invandring är stora valfrågor i Frankrike. Sveriges Radios migrationskorrespondent Alice Petrén rapporterar från slutspurten i valrörelsen i Paris. Hur talar man om minoriteterna? Och hur tänker muslimska väljare rösta? Vår reporter Alexandra Sandels har träffat några av dem.

I studion även Anna-Maria Sörberg, aktuell med boken Homonationalism om hur nya allianser formas för att skapa polarisering mellan väst och öst, mellan ett vi och ett dom.

Morgondagens människa – en gudagestalt?

Efter boken Sapiens kommer historikern Yuval Noah Harari ut på svenska igen med Homo Deus. Han intervjuas i Människor och tro om synen på människans framtid, strävan efter artificiellt liv och dödens avskaffande. Vill människan göra sig själv till gud?

De anhörigas livsfrågor

Samtal med Christina Renlund, psykoterapeut som är aktuell med en antologi om kärlek, sorg, människovärde och mening – frågor som väcks av livet som närstående till någon med funktionsnedsättning.

Religion vs. stat

Ska en kristen skola få del av statliga pengar för att öka säkerheten på sin lekplats? Ett principiellt viktigt mål tas upp i USA:s högsta domstol denna vecka. Om det blir ja, kan det få konsekvenser för förhållandet mellan religion och stat.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Leon Parker - Ray Of Light (Album Version)
  Album: BELIEF-unassigned
  Bolag: Columbia
 • 14.28
  Ashanti - Don't Leave Me Alone
  Album: Concrete Rose
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista