KONSERT: Mattias Skölds Johannespassion

Här finns inget ljud

I sin Johannespassion återvänder den svenske kompositören Mattias Sköld till sitt fruktbara samarbete med Mikaeli kammarkör och dirigenten Anders Eby.

Det är inte så vanligt att kompositörer startar sin karriär med en så stor och svår musikform som oratoriet, men redan vid uppförandet av sitt Requiem 2007 kände Mattias Sköld att forumet passade honom och några år senare följde ett Juloratorium.

Ett antal elektroakustiska kompositioner senare kom en vän i slagverksgruppen Kroumata till honom med en idé och en beställning… Här hör vi resultatet!

I sin Johannespassion samarbetar Mattias Sköld med Mikaeli Kammarkör och dirigenten Anders Eby. Tvärtom mot de historiska passionerna så låter han kören sköta hela historieberättandet. Love Enström som ensam solist sjunger rollen som Jesus.

Orkestern utgörs av slagverksensemblen Kroumata, som spelar ”utan slammer och buller” på tonande slagverk som marimbor, xylofoner och pukor. En synth är också med på ett hörn. Den tar funktionen som orgeln annars brukat ha i de historiska passionerna.

Tolvtonsskalan är ett av verktygen som Mattias Sköld använder för att hetta upp sin musik som annars är snäll mot örat i sina treklanger. I Johannespassionen citerar han dessutom två andra kända tonsättare, Ingvar Lidholm och Sven-Erik Bäck.

1. Mattias Skölds Johannespassion
Solist: Love Enström, tenor.
Mikaeli kammarkör, Stockholm.
Kroumata.
Dirigent: Anders Eby.
Uruppförandet 3 april 2015, Adolf Fredriks kyrka, Stockholm.

2. Stenhammar: Symfoni nr 1 F-dur.
Kungliga Filharmonikerna. Dir: Andrew Manze. 
Konsert från Konserthuset, Stockholm, 2014. 

Producent: Evert van Berkel 
Prodgramledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.07
    Mattias Sköld - Johannespassionen
    Mikaeli Kammarkör, Love Enström (Tenor), Anders Eby (Dir), Kroumata (Slagverksensemble)
  • 20.01
    Wilhelm Stenhammar - Symfoni Nr 1 F-Dur
    Kungliga Filharmonikerna (Ork), Andrew Manze (Dir)
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".