Kampen mot nazismen på Danderyds gymnasium.

30 min

Torsdagen den 18 septemeber kl 11.03 & 20.03 i P1Fredagen den 19 september kl 23.30 i P1I tre program tar vi här på Barnen i P1 upp frågan om hur elever och lärare kan bekämpa främlingsfientliga idéer i skolan. Det här är det tredje och sista programmet.

- Det jag blev mest illa berörd av var när någon hade klottrat  ett stort hakkors på mitt skåp. Det betyder ju att någon letat upp mitt skåp bland alla den andra skåpen! berättar Casia Bromberg som gick på gymnasiet mellan åren 2000 – 2003.

Nazismen och rasismen bland unga är ett verkligt problem i vårt land. Även om vi inte vill det! Eller inte vågar se det! Hur kan skolan arbeta för att motverka problem med rasism och nazism utan att göra sig skyldig till kränkning av åsikts- och yttrandefriheten?

I början av 2000-talet fanns en stor grupp organiserade nazister bland eleverna på Danderyds gymnasium norr om Stockholm. Där blev elever hotade och trakasserade. Till och med närpolisen reagerade över situationen på skolan.

Hör hur skolledningen och lärare resonerade då. Och hur eleverna slutligen tog saken i egna händer och skapade demokrati-föreningen Kontrast för att tillsammans kunna arbeta mot nazismen. Eleverna fick då hjälp av Expo en förening mot nazism och främlingsfientlighet.

-Initiativet kom från eleverna. Det var mycket bättre än om  lärarna hade anordnat något. Det var guld värt att initiativet kom från eleverna, berättar svensklärare Lasse Svensson. 

Programmet sändes första gången i december 2007.

Reporter Matilda Mattisson.

Programledare och producent Ylva Mårtens.

Ljudtekniker Maud Söderström.

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".