Vardag i Irak och Carl Bildt i gräl med SVT:s Rapport

44 min
Onsdag 17 september

16.00-16.45

Finanskrisen
När amerikanska finansjättar som Fannie Mae, Freddie Mac och nu försäkringsbolaget AIG krisar, står staten där och sträcker ut sin hand. Ekonomijournalisten Ronald Fagerfjäll förklarar varför det är viktigt att staten går in. Men är det här bevis på att det behövs mer statlig inblandning inom finanssektorn? Debatt med Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten och Johnny Munkhammar, liberal debattör.

Vardag i Irak
Nu lämnar general Petreus över ansvaret för de amerikanska trupperna till general Odierno. Irak står inte längre på randen till ett inbördeskrig, våldet har avtagit och snart börjar USA att minska sin militära närvaro i landet. Men hur ser vardagen ut för Irakborna, törs barnen cykla igen på Bagdads gator? Och hur stabilt är läget i Irak och hur bräckligt är det relativa lugnet? Urban Hamid, journalist, Daniel Alling, SR:s korrespondent, Abir Al Sahlani, politisk aktiv i Irak, Yusra Moshtat, irakiska medverkar.

Londons modevecka
De kärva ekonomiska tiderna gör sig påminda även inom modebranschen med minskad försäljning och en viss försiktighet. Men på London Fashion Week försöker ändå modeskaparna att sprida lite lyx och glamour, precis som vanligt. Designers från hela världen finns på plats, däribland svenska Sandra Backlund. Maria Eksedler rapporterar. 

17.00-17.45

Carl Bildt i praktgräl med SVT:s Rapport
Har SVT medvetet förvanskat Carl Bilds uttalande om FRA? I Rapports dokumentär om FRA får Bildt frågan om svenskt underrättelsesamarbete med diktaturer. Tittaren får bilden att Carl Bildt bekräftar att FRA samarbetar med diktaturer. Bildt är mycket upprörd över inslaget. Han förnekar att hon skulle sagt så och anklagar SVT för ”lögnaktig journalistik”. Hör debatten mellan Carl Bildt, utrikesminister (m) och Rapportchefen Morgan Olofsson.

Högskolediskriminering
Många högskolor ägnar sig åt systematisk könsdiskriminering, det menar organisationen Centrum för Rättvisa som idag presenterar en rapport om problemet. Män med samma betyg som kvinnor kvoteras in på mer kvinnodominerande utbildningar, och vice versa. Hör en kvinna som inte kom in på den linje hon sökt på grund av detta samt debatten mellan Centrum för Rättvisas Gunnar Strömmer och rektorsrådet Staffan Edén på Göteborgs universitet, som toppar statistiken när det gäller den här typen av diskriminering.

Irritation i skogen
Älgjägare och bärplockare har samsats i skogen i långa tider. Men nu har det uppstått viss irritation bland jägare i norr och Västerbotten sen allt fler bärplockare dyker upp i organiserad form på samma hyggen där älgen vandrar. Bärplockarna stör jakten, anser en del jägare. Markägarna vill ha dialog med bärbranchen som i sin tur hänvisar till allemansrätten. Reportage av Agneta Johansson.

Rwanda
En kommission har nyligen pekat ut 33 ledande franska politiker och militärer för delaktighet i folkmordet 1994. Men kan ett litet afrikanskt land få fransmännen åtalade för krigsförbrytelser? Eller är det bara väst som kan ställa afrikanska diktatorer och krigsherrar till svars? Magnus Bellander har rest till Rwanda för att ta reda på vad anklagelserna bygger på. Lennart Aspegren fd Domare Arushatribunalen deltar också.

Programledare: Monica Saarinen och Towe Cho MatreProducenter: Jörgen Huitfeldt och Karin Wickström
jorgen.huitfeldt@sr.se karin.wickstrom@sr.se